ua en ru

В ООН назвали "націоналізацію" підприємств на Донбасі військовим злочином

В ООН назвали "націоналізацію" підприємств на Донбасі військовим злочином Фото: вугілля з "націоналізованих" підприємств на Донбасі

В ООН нагадують, що подібні дії вважаються мародерством

Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини (УВКПЛ) занепокоїне "націоналізацією" підприємств невизнаними республіками на Донбасі і нагадує, що подібні дії вважаються військовим злочином. Про це повідомляється у доповіді УВКПЛ щодо ситуації з правами людини в Україні.

Повідомляється, що управління стурбоване планами озброєних груп, оголошеними 10 лютого, щодо введення "націоналізації", або "зовнішнього управління" на приватних підприємствах, в тому числі в металургійних і вугільних компаніях, які не реєструються як платники податків в так званих "Донецькій народній республіці" і "Луганській народній республіці".

"Такі спроби ставлять під загрозу осіб, які працюють в небезпечних і неврегульованих умовах в гірничовидобувній і металургійній промисловостях на територіях, що контролюються озброєними групами в Донецькій та Луганській областях. УВКПЛ нагадує, що захоплення приватної власності в контексті збройного конфлікту може вважатися воєнним злочином мародерства", - відзначають в повідомленні.

В ООН також занепокоєні блокадою Донбасу. Блокада загрожує важливій інфраструктурі на сході України.

Нагадаємо, за час конфлікту на Донбасі без вісті пропали до 1,3 тисячі осіб.