ua en ru

ООН хоче заборонити ядерну зброю

ООН хоче заборонити ядерну зброю Фото: ООН планує заборонити ядерну зброю

Перші консультації про повну заборону ядерної зброї заплановані на березень і червень 2017 року

ООН планує ініціювати переговори про повну заборону ядерної зброї. Про це йдеться в резолюції, прийнятій спецкомітетом організації у четвер, 27 жовтня, на засіданні в Нью-Йорку, пише DW.

В документі зазначається, що будь-яке застосування ядерної зброї може мати "катастрофічні гуманітарні наслідки". При цьому текст є рекомендаційним, а не обов'язковим. Його внесли представники Австрії, Мексики, Ірландії, Нігерії, ПАР і Бразилії.

Перші консультації заплановані на березень і червень 2017 року, незважаючи на опір великих ядерних держав. Також спецкомітет планує переправити документи Генеральної асамблеї ООН. Голосування за ініціативою може пройти на наступному тижні.

Як пише видання, плани ООН викликають стійкий опір країн, що володіють ядерною зброєю. Представники чотирьох з п'яти країн, що володіють правом вето в Раді Безпеки ООН, при голосуванні за проект резолюції висловилися проти - США, Росія, Франція і Великобританія. Всього "за" проголосували 123 члена комітету, 38 виступили проти, ще 16 утрималися, в їх числі - Китай, Індія і Пакистан. 27 з 28 країн-членів НАТО також виступили проти. Утрималися тільки Нідерланди.

Нагадаємо, Індія завершила формування "ядерної тріади".