ua en ru

В ООН достатньо доказів для засудження глави Сирії за військові злочини

В ООН достатньо доказів для засудження глави Сирії за військові злочини Фото: Башар Асад (presidentassad.net)

Росія блокує своїм правом вето в Радбезі ООН хід справи проти Башара Асада

У Організації об'єднаних націй (ООН) достатньо доказів для засудження президента Сирії Башара Асада за військові злочини. Про це повідомляє Reuters.

"Комісія ООН з розслідування у Сирії зібрала достатню кількість доказів того, що президент Башар Асад здійснював військові злочини", - заявила член комісії Карла дель Понте.

За її словами, існує достатньо доказів провини глави Сирії, "незважаючи на це, прокурорів і суду немає".

Так, Карла дель Понте, що в минулому обіймала посаду генпрокурора Швеції, приєдналася до тристороннього розслідування щодо Сирії у вересні 2012 року, збираючи докази таких інцидентів, як напади із застосуванням хімічної зброї, геноцид проти іссадського населення в Іразі, тактика облоги та бомбардування конвоїв допомоги.

Наголошується, що комісія була створена в серпні 2011 року і регулярно повідомляла про порушення прав людини, але її прохання про дотримання міжнародного права в значній мірі не враховуються.

"Протягом 6 років комісія проводила розслідування: тепер прокурор повинен продовжити нашу роботу і притягти військових злочинців у спеціальний суд. Але це саме те, що Росія блокує своїм правом вето в Раді Безпеки ООН", - резюмувала Карла дель Понте.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що експерти Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХО) і ООН прибудуть до Сирії для розслідування обставин застосування хімзброї в сирійському Ідлібі.