ua en ru

ОМОН заарештував в московському Бірюльово 1,2 тис. мігрантів

Ситуація в московському районі Західне Бірюльово, де напередодні відбулися масові заворушення, поступово стабілізувалася. Поліції вдалося навести порядок, і вранці 14 жовтня правоохоронці перейшли до рішучих дій - зачистки вулиць.

Ситуація в московському районі Західне Бірюльово, де напередодні відбулися масові заворушення, поступово стабілізувалася. Поліції вдалося навести порядок, і вранці 14 жовтня правоохоронці перейшли до рішучих дій - зачистки вулиць.

Близько 300 омонівців перевіряють документи у перехожих і затримують людей неслов'янської зовнішності. Навіть автомобілісти не відчувають себе надійно: силовики зупиняють машини, виводять водіїв на вулицю, ставлять на коліна, а після відводять в автозаки.

Фотогалерея: Зачистка Бірюльово

У однієї групи затриманих поліцейські вилучили п'ять ножів і биту, у інших громадян - травматичну та пневматичну зброю, перероблену під бойову зброю, у чоловіка знайшли підроблене посвідчення співробітника ФСБ. Силовики намагаються причепитись до всього, аж до написів на машинах і неоплаченої парковки.

В районі помічені п'ять автобусів з ОМОНом і чотири автозаки, транспорт продовжує прибувати. За офіційними даними ГУ МВС Москви, затримано 1,2 тис. осіб.

Епіцентром подій стала нещаслива овощебаза, яку вже охрестили яблуком розбрату. Саме тут відбулися зіткнення напередодні ввечері, учасники стихійного мітингу вимагали закрити базу. Сьогодні тут раптово оголосили санітарний день.

Район Бірюльово нагадує поле бою: перевернуті і пошкоджені машини, пограбовані мародерами, розбиті торгові лавки, де також встигли поживитися швидкі на руку хулігани.

Місцеві жителі розповіли, що в районі можуть пройти нові акції протесту, і не виключено, що вони припадуть на святкування Курбан-байраму (у вівторок). Поліцейські запевнили, що готові протистояти безладам.

Нагадаємо, напередодні вдень в Бірюльово пройшов "народний сход" - приводом стало вбивство 25-річного Єгора Щербакова. Увечері 10 жовтня молодий чоловік разом з дівчиною повертався додому, біля під'їзду до них підійшов невідомий чоловік. Він завдав Щербакову кілька ударів ножем, які виявилися смертельними.

Затримати злочинця по гарячих слідах не вдалося, хоча камери відеоспостереження зняли вбивцю. Після цього місцеві жителі звинуватили владу в бездіяльності і вийшли на вулиці.

"Народний сход" швидко переріс у масові безлади у будівлі торгового центру "Бірюза", який користується у місцевих жителів репутацією притулку мігрантів. Юрба влаштувала в ТЦ справжній погром, про потерпілих не повідомляється.

Поліція затримала близько 200 осіб, але це не зупинило присутніх: вони прорвалися на овочебазу, яка контролювалася мігрантами з ближнього зарубіжжя. До 18:00 за київським часом натовп налічувала близько 3 тис. осіб і вела себе явно недружелюбно по відношенню до правоохоронців - машини поліції летіли скляні пляшки та інші підручні засоби. Сьогодні МВС повідомило про постраждалих серед омонівців.