ua en ru

Омбудсмен відкрила провадження щодо порушення прав політв'язнів Сенцова і Кольченка

Омбудсмен відкрила провадження щодо порушення прав політв'язнів Сенцова і Кольченка Олег Сенцов та Олександр Кольченко (колаж РБК-Україна)

Росія вважає Сенцова та Кольченка своїми громадянами після анексії Криму

Уповноважений Верховної ради України з прав людини Людмила Денісова відкрила провадження за фактами порушення прав і свобод громадян України Олександра Кольченка і Олега Сенцова, ув'язнених не території Росії. Про це йдеться у повідомленні на сайті омбудсмена.

"Уповноважений Людмила Денісова надіслала звернення до генерального прокурора України Юрія Луценка, міністра юстиції Павла Петренка, міністра закордонних справ Павла Клімкіна, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням до 31 травня поінформувати омбудсмена про вжиті заходи реагування за фактами незаконного позбавлення волі громадян України Олександра Кольченка і Олега Сенцова. Після отримання відповідей уповноважений вивчить матеріали та запропонує подальші дії щодо звільнення українських політв’язнів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Денісова проаналізувала усю інформацію, надану омбудсменом РФ Тетяною Москальковою у попередні роки. Йдеться про анексію Криму та відповідний документ від 21 березня 2014 року, ухвалений Росією, про "прийняття Республіки Крим до складу РФ". Згідно із цим документом, усі громадяни, які на цей момент проживали на півострові, набувають російського громадянства.

Винятком є ті громадяни, котрі протягом місяця заявлять про бажання залишити попереднє громадянство. За словами омбудсмена Москалькової, ані Олександр Кольченко, ані Олег Сенцов цього не зробили. Відповідно, Росія вважає цих політв'язнів своїми громадянами, а тому заявляє про неможливість передати їх Україні.

Омбудсмен Денісова наголошує, що аргументація російської сторони щодо автоматичного набуття Кольченком та Сенцовим громадянства РФ не може бути прийнята. Оскільки це суперечить імперативним нормам загального міжнародного права.

"Під час судових засідань Кольченко та Сенцов офіційно заявляли, що вони не звертались та не збираються звертатись до російської сторони з метою отримання громадянства РФ. Вони неодноразово говорили, що є громадянами України. В свою чергу, РФ не визнала їх українського громадянства та інформувала про неможливість передачі в’язнів Україні відповідно до Конвенції про передачу засуджених осіб", - повідомляє омбудсмен.

На підставі цього Денісова стверджує, що права Кольченка та Сенцова як громадян України були порушені, що дає підстави відкрити провадження за цим фактом.

Нагадаємо, засуджений у Росії на 20 років ув'язнення у справі "кримських терористів" режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування - він вимагає звільнення всіх українських політв'язнів в Росії.

Згодом український політв'язень Олександр Кольченко заявив, що готовий підтримати Сенцова і також оголосити голодування.

Додамо, що нещодавно доповідач Парламентської асамблеї Ради Європи з гуманітарних наслідків війни в Україні Егідіюс Варейкіс закликав негайно звільнити засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова.