ua en ru

Олімпійські ігри в Сочі повинні пройти поза брудними політичними колотнечами, - Медведчук

Останнім часом Україна перебуває під пильною увагою західних політиків. Американські та європейські чиновники (як нині діючі, так і колишні) засипали суверенну державу рекомендаціями, вимогами, погрозами, ультиматумами. Про це пише Віктор Медведчук у своєму блозі на сайті Громадського руху "Український вибір".

"Зі сторінок The New York Times чотири колишніх посла США в Україні Джон Гербст, Вільям Грін Міллер, Стівен Пайфер та Уільям Тейлор закликають США і Європейський Союз негайно почати тиснути на Україну , щоб посприяти мирному завершенню конфлікту. Поряд з цілком очікуваними погрозами Януковичу, його оточенню і навіть опозиції прозвучало "попередження" і для Росії", - відмітив політик.

Медведчук зазначає, що закордонні дипломати застерегли Володимира Путіна від дій, які посилять кризу в Україні, оскільки це може негативно вплинути і на Олімпіаду в Сочі.

"Заклики бойкотувати зимові Олімпійські ігри в Сочі з'являються не вперше. Про намір відмовитися від відвідування Олімпіади під різними приводами - від щільного робочого графіка до складної ситуації з правами людини в Росії - вже заявляли глави низки держав. Як свідчить історія , використання спортивних змагань для вирішення політичних завдань - практика давня і в більшості своїй якщо не провальна, то вже точно марна", - нагадує лідер руху.

Віктор Медведчук додає, що Олімпійські ігри стали своєрідним посланням миру, яке об'єднує людей, проповідує здоровий спосіб життя, дух змагальності та відкриту, чесну боротьбу. Однак у сучасному світі Олімпіада не стала символом відродження високих античних ідеалів. Чи не кожні змагання супроводжуються скандалами або закликами до бойкоту.

"Використання Олімпіади як інструменту тиску - тактика помилкова і безперспективна. Адже досягти компромісу мовою ультиматумів і шантажу неможливо. Загрози - це прояв безсилля. Свято спорту повинне проходити поза брудних політичними колотнечами, поза спекуляціями і закулісними іграми", - резюмує політик.