ua en ru

Олег Устенко: Українські банки з іноземним капіталом - у зоні ризику

Нестабільність материнських структур і величезна кількість неякісних активів - два основних фактори ризику, які присутні в українських банках з іноземним капіталом. Так виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко прокоментував кризу, що назріває в банківському секторі у зв'язку з відмовою повернення кредитів недобросовісними позичальниками.

Однією із загроз для банківської сфери експерт називає недосконалість законодавчої системи в Україні. На його думку, без приведення законодавства України до європейських норм говорити про нормальному розвитку банківського сектора не доводиться. У зв'язку з такими дірками в українському законодавстві досить велика кількість позичальників, які брали кредити протягом 2006, 2007 і 2008 років, починають оскаржувати їх.

Олег Устенко зазначив, що в світовій практиці ж без жодного звернення в суд банк має право забрати заставне майно у разі порушення позичальником пунктів договору.

"Поки не буде вирішено в Україні це питання, ми будемо мати досить слабкий банківський сектор", - заявив експерт.

Що стосується ситуації навколо спільного звернення ряду українських банків з іноземним капіталом до керівників силових структур України з вимогою знайти управу на одного з злісних неплатників багатомільйонних кредитів, то, на думку Олега Устенка, "хоч на перший погляд ситуація і носить приватний характер, однак при цьому свідчить про те, що в Україні існує невирішена системна проблема".

Раніше повідомлялося, що ціла група українських "дочок" міжнародних фінансових структур - "Райффайзен Банк Аваль", "ОТП Банк" і "СЕБ Банк" була змушена публічно звернутися до глави держави і вищих посадових осіб правоохоронних і контролюючих інстанцій - Генпрокуратури, СБУ, МВС і Державної податкової служби. У 2006-2008 рр. вищевказані банки стали кредиторами одного з найпотужніших виробників полімерної пакувальної тари "ХЕКРО ПЕТ Лтд.", який належить співвласникові однією з найбільших в Європі горілчаних компаній Nemiroff Анатолію Кіпішу. З 2009 року структури Кіпіша відмовилися обслуговувати кредити і повертати позикові кошти, виробничі активи виводяться на інші структури, а саме підприємство-позичальника "ХЕКРО ПЕТ Лтд." банкрутять під контролем споріднених компаній.