ua en ru

У жовтні банки підвищили ставки по кредитах

У жовтні банки підвищили ставки по кредитах Фото: банки почали підвищувати ставки по кредитах (УНІАН)

Ставки збільшилися як для бізнесу, так і для населення

У жовтні вартість банківських кредитів в національній валюті дещо зросла, причому як для бізнесу, так і для населення. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Так, для корпоративних позичальників ставки піднялися на 0.3 п. п. до 14,2%, для населення - на 0,1 п. п. до 28,9%.При цьому вартість нових кредитів в іноземній валюті для бізнесу скоротилася на 0,5 п. п.

Вартість банківських депозитних продуктів, як для населення, так і для бізнесу в жовтні залишилася практично без змін. Зокрема, за підсумками жовтня ставка за вкладами фізичних осіб у гривні становила 10,7% проти 10,6% у вересні, за вкладами бізнесу - збереглася на рівні 8,1%. Аналогічні тенденції демонструвала вартість і депозитів в іноземній валюті.

У жовтні п'ятий місяць поспіль банки продовжували нарощувати кредитування в національній валюті. За місяць залишки за кредитами в гривні збільшилися на 0,9% порівняно з вереснем - до 548,2 млрд гривень. Позитивна динаміка забезпечена приростом залишків не тільки за кредитами, наданими населенню, але і за кредитами корпоративному сектору, кредитування якого пожвавилося в III кварталі цього року. Портфель кредитів бізнесу і домогосподарств зріс на 0,4% м/м і 3% м/м відповідно.

Також зросли залишки за кредитами, наданими в іноземній валюті, - до 16,4 млрд доларів в еквіваленті. Цьому сприяв приріст залишків за кредитами, наданими бізнесу - на 1,8% м/м В той же час, залишки за кредитами, наданими населенню, продовжували скорочуватися - на 1,2% м/м.

Депозитний портфель банків у гривні за підсумками жовтня незначно збільшився (на 0,3% порівняно з попереднім місяцем) до 448,7 млрд гривень. Його зростання відбулося за рахунок припливу коштів корпоративного сектора (на 0,7%), у той час як депозитні вклади населення залишилися практично на рівні попереднього місяця.

Залишки за депозитами банків в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) після незначного зростання у вересні скоротилися в жовтні на 1,8% до 13,6 млрд доларів. Це пов'язано насамперед із скороченням залишків за депозитами бізнесу на 4,5% м/м

Нагадаємо, НБУ констатує збільшення обсягів кредитування населення.