ua en ru

Близько половини виноградників Криму досягли критичного віку, - експерт

Більшість виноградників Автономної Республіки Крим були закладені понад півстоліття тому, внаслідок чого є нерентабельними для вирощування винограду та виготовлення якісного вина. У порівнянні з 2000-м роком площі виноградників у Криму скоротилися на 30%. Однією з причин низької врожайності є якраз вікова структура виноградних насаджень. Близько 50% виноградників досягли критичного віку (30 років і більше).

Як відомо, насадження винограду в Криму здійснювалися, в основному, в 70-80-ті роки минулого століття, через що, на загальну думку експертів, на сьогодні вони неефективні у формуванні конкурентоспроможного виноградарства, оскільки застарілі кущі та технології не можуть дати належного результату.

У необхідності якнайшвидшого поновлення кримських виноградників впевнені провідні фахівці України в галузі виноградарства.
Наприклад, агроном Валерій Воеводкин вважає, що Інститутові "Магарач", що має загальні для галузі проблеми, якомога швидше потрібно оновити свої виноградники і свою базу зважаючи на їх невідповідності сучасним вимогам.

"На старому обладнанні і на старій базі, закладеній 50 років тому, важко придумати щось нове. Термін служби виноградника - близько 40 років. Виноградників" Магарача "вже більше сорока років, так що тут вже нічого вивчати - треба просто викорчовувати і саджати нові. Сучасні сорти винограду вимагають сучасної наукової бази і сучасних виноградників. Загалом, роботи у них дійсно багато, інститут цей дуже потрібний, але для більш продуктивної роботи їм необхідно відповідати сучасним вимогам", - сказав Воеводкин.
Винороби стверджують, що якість вина безпосередньо залежить від віку виноградної лози, а тому затягувати процес оновлення виноградників не можна - страждає в результаті кінцевий споживач, а з ним - і вся галузь виноградарства.

Над вирішенням спільної для Автономної Республіки проблеми застарілих виноградників працюють провідні фахівці Криму в галузі виноградарства.

Згідно інформації, викладеної в доповіді директора Інституту "Магарач" Анатолія Зотова на науково-практичній конференції "Стан і перспективи розвитку виноградарства в агропромисловому комплексі Криму", головним завданням виноградарів Криму є відродження галузі на абсолютно новій технологічній основі. Тому розгорнута робота по реконструкції старих виноградників і посадки нових, з одночасним будівництвом систем їх крапельного зрошення. Сьогодні в господарствах Криму вирощується більше 30-ти сортів винограду.

Для вирішення проблем галузі фахівцями Інституту "Магарач" запропонована "Програма розвитку виноградарства та виноробства Автономної Республіки Крим до 2025 року". Метою програми є зосередження фінансових, матеріально-технічних, виробничих та наукових ресурсів на вдосконаленні потенціалу і розвиток галузі на якісно новому рівні.

Програма враховує всі: агроособенності грунтів, погодно-температурні і вологісні характеристики місцевостей, а також багато іншого. Тому весь кримський виноградарський ареал розділений на три основні зони: Південнобережний, передгірську і степову частини.

До 2020 р., при закладаються в програму обсягах розкорчування старих і закладки нових насаджень, загальна площа оновлених виноградників АР Крим стабілізується на рівні 30,2 тис. га. До 2020 р. має бути завершена перезакладкі усіх вибулих з ладу виноградників, закладених в кінці 70-80-х років минулого століття.

Згідно з програмою, вже в 2015 р. врожайність винограду зросте на 53%, а в 2020 р. показники врожайності і валового збору повинні вирости в два рази по відношенню до базового 2010 р.

Основні площі нових виноградних насаджень АР Крим повинні концентруватися в неукривной зоні, яка охоплює Бахчисарайський, Кіровський, Ленінський, Сакський, Чорноморський райони, а також більшу частину Сімферопольського району і землі міст Севастополя, Алушти, Феодосії, Судака і Ялти.

До 2025 р. обсяг виробництва продукції виноградарства зросте більш ніж в 3,5 рази в порівнянні з сучасним станом, а у виноробстві - в 3 рази в порівнянні з 2010 р. При цьому експорт марочних вин і коньяків збільшиться в 1,7-1, 8 рази.

В результаті виконання програми стане можливим досягнення програмованих параметрів виробництва столових вин до 65% від загального обсягу випуску винопродукції, червоних вин - до 50%. На частку вин контрольованих найменувань за походженням, витриманих і колекційних вин буде припадати 25% столових вин і до 30% міцних вин.