ua en ru

Близько 2 тис. атомників протестуватимуть завтра проти знищення галузі

31 травня близько 2 тисяч співробітників НАЕК "Енергоатома" приймуть участь в акції протесту проти послідовного нищення національної атомної енергогенеруючої компанії, яка пройде під Кабінетом міністрів України та Адміністрацією президента України. Про це сьогодні у ході прес-конференції повідомив голова Первинної профспілкової організації Енергоатома Олексій Лич.

За його словами, рішення Профкому Енергоатома щодо відновлення акції протесту, розпочатої 26 квітня 2016 року, було прийнято через подальше ігнорування органами державної влади питань фінансового забезпечення безпечної експлуатації АЕС та через залаштункові спроби протягнути постанову Кабміну про корпоратизацію ДП НАЕК "Енергоатом" без врахування особливостей приватизації в атомній галузі та попередніх домовленостей із Профспілкою працівників атомної енергетики та промисловості України (Атомпрофспілка) щодо її участі у процесі.


Він нагадав, що рахунки Енергоатома вже близько півроку лишаються заблокованими через "сумнівний борг в 127 млн грн перед нікому невідомою компанією ЗАТ "Укрелектроват".

"Блокування рахунків відбулось через борг, якого насправді не існує, адже його було штучно збільшено з 2,5 млн грн до 127 млн грн, але арешт рахунків позбавив компанію можливості оплачувати закупівлю свіжого ядерного палива та вивозити на тимчасове зберігання та переробку до РФ відпрацьоване паливо. Росія вже повідомила, що почне виготовлення палива для українських АЕС лише після 100-відсоткової передоплати. Ми вже прорахували, що після завершення ремонтних компаній на кількох енергоблоках в нас може виникнути затримка з введенням їх в експлуатацію, через відсутність свіжого палива. Зрозуміло, що це вкрай негативно відіб’ється на енергетичному балансі України, близько 55% в якому становить електроенергія вироблена АЕС, та призведе до закупівлі електроенергії в Російській Федерації", - додав Лич.

За даними джерела в Енергоатомі, неможливість розрахуватись за ядерне паливо ставить під загрозу і програму диверсифікації джерел постачання ядерного палива на українські АЕС, адже компанія не може закупити не лише російське, але й американське паливо компанії Westinghouse.

Ще одним питанням, яке турбує співробітників Енергоатома, за словами голови Профкому, є намагання відсторонити трудовий колектив компанії від участі в керуванні корпорацією, на яку має перетворитись Енергоатом.

"Вже не перший рік Енергоатом збираються корпоратизувати, але із попереднім урядом ми домовились, що корпоратизації передуватиме Закон України "Про особливості корпоратизації НАЕК "Енергоатом", тому що атомна енергетика має дуже багато особливостей. Проект відповідного закону вже пройшов багато узгоджень, але нещодавно ми дізнались, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості України внесло в цей законопроект зміни. Якщо викласти ці зміни простими словами, то вони означають корпоратизацію Енергоатома зі 100% акцій у власності держави, але за умови, що профільність підприємства буде збережена. А це означає, що якщо ми умовно поділимо "Енергоатом" на 5 частин, то профільність буде збережена лише в однієї частини, яка експлуатує атомні блоки. А всі наші ремонтні та сервісні підрозділи, які працюють безпосередньо з АЕС, будуть виведені з майбутньої корпорації. Це призведе до різкого скорочення трудового колективу та зашкодить безпеці експлуатації АЕС. Це є абсолютно неприйнятним для нас", - підкреслив Лич.

Він зазначив, що Профком Енергоатома разом з Атомпрофспілкою використав усі можливості мирного врегулювання зазначеного конфлікту, але усі вони були або проігноровані органами державної влади, або спущені на гальмах.

"30 років пройшло з часу аварії на ЧАЕС, але держава так і не зробила висновків з цієї аварії. Саме держава узяла на себе обов’язок забезпечити безпечну та надійну роботу вітчизняних АЕС, зокрема достатніми фінансовими ресурсами. Нажаль на сьогодні ми маємо висококваліфікований персонал, який отримав схвальні оцінки таких міжнародних організацій, як ВАО АЕС та МАГАТЕ, але не маємо чіткого розуміння, яким шляхом держава планує забезпечувати роботу атомної енергетики фінансово", - констатував голова Профкому Енергоатома.

Він також підкреслив, що анонсована акція протесту жодним чином не вплине на безпеку експлуатації українських АЕС. "Будь яка наша акція продумана таким чином, щоб не зашкодити безпеці", - відзначає Лич.

Нагадаємо, що 26 квітня Атомпрофспілка провела попереджувальну акцію протесту, під час якої міністру юстиції України Павлу Петренко було передено лист з вимогою негайно врегулювати питання зняття арешту з рахунків НАЕК "Енергоатом".

У своєму листі атомники наполягали на терміновому прийнятті рішення про зняття арешту з рахунків та майна компанії. "Звертаємо Вашу особисту увагу, як міністра, що в результаті арешту рахунків у тому числі валютних, Енергоатом припинив усі платежі за ядерне паливо, ядерні матеріали та вивезення відпрацьованого ядерного палива. Наслідками зриву зазначених платежів може стати затримка у поставках ядерного палива на АЕС України, а, отже, зупинка енергоблоків АЕС", ‒ йшлося у листі.