ua en ru

Обмеження при виборі ректорів ВНЗ є антиконституційними, - Медведчук

Прийняття Верховною Радою 14 травня закону "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту", згідно з яким в ректори внз не зможуть балотуватися нардепи, які голосували за закони 16 січня, порушує Конституцію України. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

Таким чином, зазначає політик, Михайло Поплавський, Сергій Ківалов, Микола Мельник та Григорій Калетнік більше не зможуть очолити який-небудь з українських вузів.

"Заборона займати посаду ректора голосували за "закони 16 січня", як і будь-яке інше обмеження, яке може бути введено відносно цих осіб, є антиконституційним. Адже ч. 2 ст. 80 Конституції говорить: "Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп", - підкреслив він.

За словами Медведчука, право парламентарія на, по суті, абсолютну свободу як при виступах у стінах парламенту, так і при голосуванні - це альфа і омега парламентської демократії.

"Але, як бачимо, нинішня Рада зневажає Конституцію з тією ж легкістю, що і Рада 7-го скликання, яка менше року тому внесла в Закон "Про боротьбу з тероризмом" норму, що дозволяє превентивне затримання підозрюваних на термін до 30 діб, тоді як ст. 29 Конституції прямо забороняє утримання під вартою без рішення суду більше 72 годин і наказує негайно звільнити затриманого, якщо їй не вручено судове рішення про утримання під вартою", - зазначив лідер руху.

Політик задається питанням, чому, коли депутати порушили Конституцію, омбудсмен, правозахисники це проігнорували.