ua en ru

Пограбований в Монако банкір-українець не звертався за консульською допомогою

Пограбований в Монако банкір-українець не звертався за консульською допомогою Фото: Сергій Дядечко

Пограбований у серпні в Королівстві Монако громадянин України Сергій Дядечко - власник банку "Союз" і колишній віце-президент банку "Родовід", а також президент баскетбольного клубу "Монако", не звертався за правовою допомогою до консульства України у Французькій Республіці. Про це "Укрінформу" розповіли у відділі консульсько-правових питань посольства України у Франції, чия юрисдикція поширюється і на Монте-Карло.

"Ні одна людина з таким прізвищем не звертався до нас із заявою про надання правової або консульської допомоги. У разі звернення, консульство готове допомогти в межах своєї компетенції та чинного законодавства", - сказав перший секретар українського консульства у Франції Олександр Плодистий.

Він додав, що про факт пограбування йому стало відомо з місцевих ЗМІ.

Почесний консул України в Ніцці Марк Івасилевич також дізнався про пограбування з французької та монакської преси. "Особисто я не знайомий з паном Дядечком, але мені добре відомо, що його вважають представником українських олігархів на Лазурному узбережжі, він входить в оточення принца Монако Альберта ІІ, підтримує з ними ділові відносини, оскільки володіє єдиним в князівстві БК "Монако", - зазначив він.

В комісаріаті поліції Монако коментувати хід розслідування інциденту за телефоном відмовилися, хоча підтвердили факт відкриття кримінального провадження.

Джерела видання відзначають, що сім'я Дядечка проживала у центрі Монте-Карло в розкішних апартаментах Principaute з дивовижним видом на Середземне море площею 1 тис. кв. метрів. Необхідно відзначити, що в цьому районі вартість навіть невеликої двокімнатної квартири загальною площею 65 кв. м згідно з даними місцевих ріелторів становить близько 3 млн. євро.

Співрозмовник "Укрінформу" зазначив, що дружина Сергія Дядечка любила відвідувати місцеві бутіки класу люкс. "Їх неодноразово бачили в магазинчиках з ювелірними виробами, дорогими сукнями та аксесуарами", - зазначило джерело.

Саме пограбування сталося між 12 і 13 серпня, хоча сам факт проникнення в житло Дядечка власники виявили тільки 26 серпня. Відомо, що грабіжники винесли сейф вагою 250 кг, в якому знаходилися прикраси, готівкові гроші і документи. Про це, зокрема, наприкінці серпня писало місцеве видання Nice-Matin, зазначивши, що вартість пограбованого власники оцінюють у 2 млн євро.

Як зазначає видання, пограбування набуло в Монако особливого розголосу, оскільки резиденція, де розташовані апартаменти Сергія Дядечка, охороняється цілодобово 7 днів на тиждень, має складну електронну систему охорони та сигналізації. З посиланням на слідство "Укрінформ" повідомляє, що невідомі зловмисники вимкнули сигналізацію, і, судячи з усього, металевий сейф вагою в чверть тонни вивезли через підземну парковку.

Також підкреслюється, що баскетбольна команда Монако, заснована в 1928 році, була одним з лідерів чемпіонату Франції у 70-80-х минулого століття. У 2012 році її президентом і власником став український банкір, який до 2014 року володів БК "Донецьк". За даними французького видання Le Parisien, БК "Монако" оцінюється в 5 млн євро.

За інформацією українських ЗМІ, власника банку "Союз", колишнього віце-президента і співвласника банку "Родовід" Сергія Дядечка пов'язують з відомим суддею Вищого господарського суду України Артуром Ємельяновим і називають давнім бізнес-партнером Юрія Іванющенка і одним з головних фінансових консультантів Олександра Януковича.

Згідно з даними "Укрінформу", в кримінальному провадженні, відкритому Генеральною прокуратурою, також вказують на роль Дядечка у справі Ємельянова, в якому банкір "сприяв приховуванню і маскуванню незаконного походження коштів, попередньо отриманих Ємельяновим злочинним шляхом".