ua en ru

Офшорний скандал: фігуранти "панамських документів"

Офшорний скандал: фігуранти "панамських документів" Фото: Петро Порошенко є фігурантом скандалу офшорного

Фігурантами скандалу стали президент України Петро Порошенко і мер Одеси Геннадій Труханов

Офшорний скандал розгорівся після великої витоку інформації, в результаті якої були розкриті фінансові махінації та тіньові схеми ведення бізнесу лідерів ряду держав, підприємців, урядовців та інших відомих особистостей. В руках журналістів виявилися матеріали про діяльність юридичної компанії "Mossack Fonseca" по реєстрації та ведення офшорних компаній, які назвали "панамськими документами".

Розслідування "панамським документами"

Міжнародний консорціум журналістів провів розслідування і встановив, які махінації використовуються державними діячами, бізнес-магнатами, злочинцями для ухилення від сплати податків та приховування прибутку. Зазначимо також, що робота над розслідуванням тривала близько року. Всього в зборі інформації та підготовці доповіді брали участь 380 журналістів із майже 80 країн світу.

Вчора, 3 квітня, українські ЗМІ показали фільм "Офшори державного рівня", який складається з трьох циклів. Один з них присвячений президентові України Петру Порошенку і називається "Подвійне життя Президента".

Порошенко реструктуризує активи Roshen за допомогою офшорів

У сюжеті "Подвійне життя Президента" мова йде про те, що Порошенко так і не передав свої активи в траст, про що заявляв раніше. У той же час він почав реструктуризувати свої активи Roshen з допомогою створення трьох офшорних компаній. Юридичні радники Порошенко виправдовують створення офшорної піраміди тим, що це "відповідає ринковій практиці в Україні для компаній, які підлягають продажу стратегічним інвесторам".

"В реальному житті президент створив компанію в офшорній зоні на Британських Віргінських островах, куди вивів активи "Рошен", щоб не платити в Україні податків з продажу. А упаковка у вигляді трасту повинна приховати увесь процес. Очевидно, за задумом ніхто так і не повинен був дізнатися, який саме "Рошен" продають - український або острівної", - також йдеться в сюжеті.

Сам Порошенко прокоментував дану інформацію. За його словами, він відійшов від управління активами і доручив це консалтингових та юридичних компаній, від яких зараз очікує вичерпного пояснення для української та міжнародної преси.

Я перша посадова особа в Україні, яка серйозно ставитися до декларування своїх статків, сплати податків і питання конфлі...

Posted by Петро Порошенко on Monday, April 4, 2016

Мер Одеси володіє 20 офшорними компаніями і має російське громадянство

Мер Одеси Геннадій Труханов також є фігурантом скандалу офшорного. Зокрема, згідно з даними, володіє будівельною компанією "ЗРОСТАННЯ" через безліч офшорних фірм, зареєстрованих на Британських Віргінських островах. Крім того, повідомляється, що Труханів має російське громадянство.

НАБ і ГПУ не будуть вести справи по офшорах Порошенко

В Національному антикорупційному бюро заявили, що не мають права вести розслідування проти чинного президента України.

"Чинний президент України не подследственен НАБ… є окрема процедура імпічменту виписана в Конституції… Ми не маємо права вести розслідування проти чинного президента України", - підкреслила прес-секретар НАБ Світлана Олифира.

В ГПУ, в свою чергу, заявили те ж саме, але також додали, що в поширеної інформації не бачать складу злочину.

"Заявляю офіційно, що за попередньою вивчення інформації, яку розповсюджують окремі ЗМІ про порушення законності президентом України Петром Порошенком, то ГПУ в цих заявах та інформації ніякого складу злочину не бачить. Ми звертаємося до всіх народних депутатів України, представників громадськості, не втягувати ГПУ в політику і діяти у відповідності з законами, з Конституцією. За Конституцією, будь-які розслідування, пов'язані з президентом України, не підслідні ГПУ. Є закон, є Конституція, стаття 111, яка визначає порядок розслідувань по відношенню до президента України і на будь-якому етапі розслідування органи прокуратури до нього не залучаються", - заявив прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко.

Журналісти опублікували розслідування про секретні рахунки Путіна

Журналісти змогли отримати інформацію, щодо якої у президента Росії Володимира Путіна нібито є мережу секретних офшорів, в яких зберігається близько двох мільярдів доларів.

Крім того, автори зазначають, що ім'я президента не фігурує ні в одній із записів, однак отримані в ході розслідування дані говорять про те, що "друзі" президента заробили мільйони від угод, які не могли бути вчинені без його протекції.

Відзначимо, що серед фігурантів офшорного скандалу названі також прем'єр-міністр Ісландії Сигмюндур Гуннлаугссон і президент Азербайджану Ільхам Алієв.