ua en ru

В офісі бізнес-омбудсмена розповіли, як погасити борги з компенсації підприємствам у зоні АТО

В офісі бізнес-омбудсмена розповіли, як погасити борги з компенсації підприємствам у зоні АТО Фото: бізнес-омбудсмен в Україні Альгірдас Шемета

Заборгованість держави перед підприємствами у 2014 р. склала 1,6 млрд грн

До офісу бізнес-омбудсмена в Україні Альгірдаса Шемети продовжують надходити скарги від підприємців на проблеми в зоні проведення АТО. Про це йдеться у статті РБК-Україна "Бізнес в АТО: без надії на допомогу".

Перший блок скарг стосується компенсацій підприємствам, які несуть витрати на виплату зарплат своїм мобілізованим співробітникам. Це стосується мобілізованих, контрактників, але не добровольців.

"Невеликі підприємства, як правило, не чекають компенсацій від держави, виплачують все, а ось у великих - проблема, там про великі суми мова", - сказала заступник бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка.

Тільки за минулий рік заборгованість держави перед підприємствами склала 1,6 млрд грн. Цього року в бюджеті передбачено майже 1,8 млрд грн, однак потреба може бути більше на 1 млрд грн. Тому закладених коштів вистачить на компенсації лише 47,3 тис мобілізованих співробітників, хоча фактичнf їх кількість перевищує 72 тис.

Визнає проблему і міністр соціальної політики Павло Розенко. "Гарантія повернення коштів існує із 2014 року. Але торік уряд навіть не розробив порядок такого повернення, тому жодної копійки не було виділено", - сказав РБК-Україна міністр.

За словами Розенка, вже у 2015 році нова команда в Мінсоцполітики запустила виплату коштів. "Але відшкодувати 2014 р. за рахунок цих коштів ми не маємо права, необхідна окрема бюджетна програма і окреме фінансування. І ми таке рішення ініціювали. Але тут, безумовно, головна роль Мінфіну", - пояснив міністр.

У Мінфіні також зазначили неврегульованість питання. За даними на 7 липня, витрати цього року на компенсацію профінансовані на суму 523,5 млн грн. Погасити минулорічні борги команда бізнес-омбудсмена рекомендує за рахунок перерозподілу бюджетних коштів - витрати, які не виконуються, направити на компенсації.

Нагадаємо, Луганська обл. за обсягами реалізованої промпродукції опустилася за рік із 5 на 22 місце.