ua en ru

Луганська обл. за обсягами реалізованої промпродукції опустилася за рік із 5 на 22 місце

Луганська обл. за обсягами реалізованої промпродукції опустилася за рік із 5 на 22 місце Фото: промвиробництво в Луганській області

Багато підприємств опинилися на окупованій території

Обсяги промислового виробництва в Луганській області за останній рік скоротилися в понад 8 разів. Про це йдеться у статті РБК-Україна "Бізнес в АТО: без надії на допомогу".

Згідно з інформаційно-аналітичною довідкою щодо розвитку регіону, яка є в розпорядженні РБК-Україна, Луганська область рік тому за обсягами реалізованої промпродукції займала 5 місце, а зараз - 22 (з оборотом у 5 млрд грн, без урахування частини зони проведення АТО).

"З документа випливає, що з дев'яти вугледобувних підприємств сім залишилися на окупованих територіях, де обсяги видобутку вугілля становили 96% від загальнообласного показника. Тільки чотири шахти "Лисичанськвугілля" і чотири із семи шахт "Первомайськвугілля" працюють на підконтрольній Україні території - на 76% і 50%, відповідно, від плану", - йдеться в матеріалі.

За даними МЕРТ на 26 червня, 83 підприємства переробної промисловості (близько 13%) знаходяться на українській території. Решта 567 - у т.зв. ЛНР.

При цьому наголошується, що в поточному році виробництво коксу та нафтопродуктів відсутнє. Основні бюджетоутворюючі металургійні та машинобудівні підприємства (Алчевський меткомбінат, Стахановський завод феросплавів, Луганський трубний завод, "Луганськтепловоз", "Трансмаш") залишилися на окупованій частині.

Водночас, майже всі хімічні потужності знаходяться на українській території - сєверодонецький "Азот", "Укрзовніштрейдінвест", "Зоря", "Хімзавод "Південний"".

У галузі легкої промисловості працюють тільки два великих виробництва - "Шарм" (Лисичанськ) і "Смалій" (Рубіжне). 1 квітня 2015 р. припинила роботу Рубіжанська панчішна мануфактура - через скорочення обсягів збуту та невідшкодування ПДВ.

Нагадаємо, про падіння рівня промислового виробництва в Луганській обл. на 86% говорив під час своєї нещодавньої робочої поїздки до регіону Президент Петро Порошенко. За його словами, Кабмін виділив 150 млн грн на відновлення інфраструктури Луганської області.