ua en ru

ОЕСР рекомендує Україні скасувати мораторій на володіння землею

Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) рекомендує Україні скасувати мораторій на володіння землею та запровадити єдиний реєстр землі та нерухомості. Про це йдеться у звіті організації "Розвиток конкурентоспроможності та приватного сектору Україна-2011", який ОЕСР презентувала сьогодні, передає кореспондент РБК-Україна.

"Хоча необхідні макроекономічні реформи не є предметом цього аналізу, вони залишаються нарізним каменем встановлення довіри і забезпечення довгострокової стабільності, якої потребують вітчизняні та іноземні інвестори... Серед рекомендацій - скасувати мораторій на володіння землею та запровадити єдиний реєстр землі та нерухомості", - йдеться у звіті.

Також ОЕСР вважає за необхідне "усунути залишкові обмеження іноземних інвестицій і торгівлі відповідно до зобов'язань в рамках СОТ, дотримуватися принципів відмови від дискримінації, пропорційності, прозорості та підзвітності в реалізації заходів інвестиційної політики, пов'язаної з національною безпекою".

Крім того, ОЕСР рекомендує конкретизувати умови іноземної участі в приватизаційних процесах у новому законі, що готується, уникаючи можливості для адміністративних органів діяти "на власний розсуд" у відборі секторів та компаній, виключених з приватизації. Серед запропонованих заходів для покращення інвестиційного клімату пропонується завершити відшкодування заборгованості з ПДВ та покращити адміністрування ПДВ, як передбачено угодами з Міжнародним валютним фондом та планами уряду.

ОЕСР радить зробити ретельний аналіз ефективності капіталовкладень перед повторним запровадженням преференційних інвестиційних режимів у спеціальних економічних зонах і територіях пріоритетного розвитку.

В процесі аналізу інвестиційного клімату в Україні та розвитку трьох секторів української економіки, а саме аграрного бізнесу, цивільного авіабудування та відновлювальної енергетики, було виявлено, що перешкодою для розвитку цих галузей є надто сильне адміністративне регулювання, політичні бар'єри та обмежений доступ малого та середнього бізнесу для фінансування.

Читайте також: Для розвитку аграрного сектору в Україні необхідно збільшити розмір земділянки сільськогосподарського призначення для купівлі однією особою, - ЄБА