ua en ru

ОЕСР прогнозує, що ВВП 17 країн єврозони скоротиться на 0,1% в 2012 р

ВВП 17 країн єврозони скоротиться на 0,1% в 2012 р., прогнозує Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Про це йдеться в звіті організації, передає "Росія 24". При цьому, йдеться в звіті, в Іспанії та Італії буде спостерігатися більш глибока рецесія, і це посилює ризики для світу в цілому.

Раніше ОЕСР прогнозувала зростання економіки єврозони в поточному році на 0,2%. Також знижена оцінка прогнозу з економіки Китаю до 8,2%, тоді як в попередньому звіті в листопаді організація передбачала зростання в 9,3%.

У 2013 р., на думку аналітиків ОЕСР, єврозону чекає підйом ВВП на 0,9% (раніше прогнозувалося зростання 1,4%), а ВВП Китаю додасть 9,3% (раніше прогнозували зростання 9,5%).

Покращено прогноз економіки США: зростання на 2,4% цього року і на 2,6% в наступному, тоді як попередні оцінки ОЕСР були 2% і 2,5%, відповідно.

"Спіраль боргової кризи" Європи є серйозною загрозою стабільності світової економіки, вважають в організації. "Збільшується ризик порочного кола, який сформований високим і все зростаючим суверенним боргом, слабкістю банківських систем, надмірної бюджетної консолідацією та уповільненням зростання", - вважає головний економіст ОЕСР П'єр Карло Падоан.

Однак, незважаючи на посилення ризиків, ОЕСР залишила загальний прогноз зростання економіки всіх 34 своїх членів на колишньому рівні: 1,6% в 2012 р.

В Японії очікується відновлення зростання до 2% в 2012 р. з подальшим уповільненням до 1,5% в 2013 р.

ВВП Німеччини імовірно додасть 1% цього року і 1,9% в наступному, тоді як у Франції темпи підвищення прискоряться з 0,6% до 1,2%. Тим часом Італію та Іспанію чекає скорочення ВВП два роки поспіль: італійська економіка втратить 1,7% цього року і 0,4% в наступному, іспанська - 1,6% і 0,8% відповідно.

На думку економістів ОЕСР, Європейський центральний банк (ЄЦБ) як і раніше має у своєму розпорядженні можливостями подальшого пом'якшення грошово-кредитної політики. Організація закликала ЄЦБ зробити все можливе для забезпечення стабільності в регіоні, включаючи покупку держоблігацій найбільш проблемних країн на вторинному ринку.

Нагадаємо, ОЕСР також в опублікованому 12 квітня дослідженнні заявила, що розвиненим країнам необхідно урізати рівень держборгу до 50% від ВВП.

ОЕСР - одна з провідних економічних організацій світу. В даний час до неї входять Австралія, Австрія, Бельгія, Великобританія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ізраїль, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Мексика, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Польща, Португалія, Словаччина , Словенія, США, Туреччина, Фінляндія, Франція, Чехія, Чилі, Швейцарія, Швеція, Естонія, Південна Корея і Японія.