ua en ru

ОЕСР знизила прогноз зростання економіки Китаю в 2013 р. з 8,5% до 7,8%

Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) знизила прогноз зростання економіки Китаю на 2013 р. з 8,5% до 7,8%, що відповідає фактичного показника за минулий рік. Зміна прогнозу обумовлено зниженням попиту на місцевому ринку внаслідок невизначеності економічної ситуації в світі, передає Reuters.

На думку фахівців організації, зростання другої за величиною світової економіки може досягти 8,4% в 2014 р. на тлі інтенсифікації стимулюючих економічних заходів. Крім того, аналітики відзначили, що для ефективного розвитку економіки країни Китаю необхідний детальний план подальших реформ.

Згідно з оцінками ОЕСР, зростання китайської економіки в річному численні знизився до 7,7% в I кварталі поточного року з 7,9% у попередньому кварталі, однак аналітики очікують його прискорення до середини 2013 р. на тлі збільшення кредитування і більш сприятливою бюджетно-податкової політики. Низький рівень інфляції дасть центробанку країни можливість послабити монетарну політику, в той час як податкова політика може залишитися інфляційної. Споживча інфляція до Китаї трохи зросте - до 2,4% в 2014 р. з 2% в поточному році. Потенційним ризиком для економіки КНР може стати безконтрольне зростання цін і подальший спад на ринку нерухомості.

Згідно більш раннього - березневого - прогнозом ОЕСР, китайська економіка могла досягти зростання на 8,5% вже в цьому році і 8,9% - у 2014 р. Ця оцінка стала самою оптимістичною серед всіх інших рецензій міжнародних фінансових організацій. Багато аналітиків також раніше знизили свої прогнози по китайській економіці після невисоких показників обсягів промислового виробництва, інвестиційної діяльності у квітні і фабричного виробництва в травні 2013 р.

Зростання китайської економіки сповільнилося до 13-річного мінімуму 7,8% у 2012 р. на тлі невисокого попиту на двох найбільших ринках китайського експорту - в Євросоюзі і США.

Читайте також: МВФ знизив прогноз щодо зростання економіки Китаю в 2013 р. до 7,75%