ua en ru

ОЕСР планує автоматизувати обмін даними про податки

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) опублікувала доповідь, в якій містяться пропозиції щодо організації автоматичної системи обміну даними про податкових ухильників. Вона повинна виробити єдиний стандарт передачі подібної інформації між всіма 27 країнами організації, передає телеканал "Росія 24".

Доповідь був розроблений для учасників саміту G8, який пройде в Лох-Ерне. У ньому описані кроки, які необхідно зробити, щоб підвищити прозорість податкових систем розвинених країн. По-перше, слід підготувати необхідні національні закони про обмін даними. По-друге, визначитися з інформацією, якою будуть обмінюватися країни. І по-третє, розробити технічні специфікації, що передбачають надійне шифрування конфіденційної інформації та стандарти її обробки.

У ОЕСР вже розроблений стандартний формат передачі даних, на якому може бути заснована дана програма. Крім того, існує так звана Model 1 IGA, яка застосовується для обміну податковою інформацією між Францією, Італією, Німеччиною, Іспанією, Великобританією та США.

Генеральний секретар ОЕСР Анхель Гуррія впевнений, що пропоновані технічні заходи дозволять зменшити ступінь оффшорізаціі економік країн-учасниць. "Я вітаю зусилля країн G8, спрямовані на досягнення сталого економічного зростання за допомогою підвищення податкової дисципліни та підвищення збирання податків", - заявив він в прес-релізі.

Читайте також: У Північній Ірландії відкрився саміт глав країн "Великої вісімки" (фото, відео)