ua en ru

Одному з п'яти суддів у справі Брейвіка дано відвід

Під час судового процесу у справі "норвезького стрілка", Андерса Брейвіка, відсторонений один з п'яти суддів, Томас Індребю, через його заклики стратити обвинуваченого, розміщені в інтернеті. Зазначимо, що смертна кара в Норвегії заборонена законодавством.

Раніше сторони звинувачення і захисту вимагали відводу цього судді у зв'язку з його упередженістю, передає ВВС. Для прийняття рішення суддя Елізабет Арнцтен оголосила півгодинну перерву. Після наради суд ухвалив, що Індребю, який є непрофесійним суддею, повинен припинити свою участь у процесі, його місце займе суддя Віслеф. У колегії суддів є тільки двоє професійних служителів Феміди, ще три учасники процесу - це рядові норвезькі громадяни, які були обрані випадковим чином як присяжні.

Як і напередодні, терорист зустрів публіку нацистським привітанням, піднявши праву руку. Під час свого виступу перед судом Брейвік заявив, що не шкодує про скоєне, і повторив би все знову. "Я зробив найефектніше і витончене напад на Європу з часів Другої світової війни", - сказав Брейвік. Показання Брейвіка будуть вирішальними для того, щоб ухвалити, чи є він клінічно неосудним.