ua en ru

Жодна з функцій НАЗК не виконується навіть на 50%, - Transparency

Жодна з функцій НАЗК не виконується навіть на 50%, - Transparency Фото: НАЗК

Юрчишин заявив, що ні одна з функцій НАЗК не виконується навіть на 50% протягом року роботи агентства

Виконавчий директор Transparency International в Україні Ярослав Юрчишин заявив, що ні одна з функцій Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) не виконується навіть на 50% протягом року роботи агентства. Про це він розповів в інтерв'ю "Українським новинам".

"Ні одна з функцій НАЗК, на жаль, не виконується навіть на 50% протягом року роботи агентства. Існує номінальний контроль фінансів політичних партій, але істотних досягнень у цьому напрямку немає. НАЗК навіть не спромоглося створити електронну базу даних, куди б партії могли вносити інформацію. Вони перевіряють це вручну", - заявив Юрчишин.

Виконавчий директор Transparency International в Україні розповів, що в НАЗК є кілька кабінетів, які завалені архівами звітів політичних партій, в яких дуже багато порожніх граф.

"Буквально 10 жовтня голова правління TI Андрій Марусов покинув комісію з обрання членів НАЗК. Чому? Тому що влада не змогла публічно заявити про те, що цей склад агентства помилка, вони непрофесійні і політизовані. Замість цього, почалася кулуарна зміна членів НАЗК. Спочатку, через неможливість впливати не процеси, пішов Руслан Рябошапка. Потім витіснили Руслана Радецького. Зараз вже є кулуарна інформація про те, що незадоволені головою Наталією Корчак і її будуть міняти. Швидше за все, вона і піде з НАЗК, оскільки комісія повністю контрольована владою і можна призначати керівником будь-якого", - пояснив Юрчишин.

Нагадаємо, раніше НАЗК почали тестування проведення логічного та арифметичного контролю поданих декларацій.