ua en ru

Один з європейських лідерів радив підписати нову угоду з "Газпромом", - Яценюк

Один з європейських лідерів радив підписати нову угоду з "Газпромом", - Яценюк Фото: Арсеній Яценюк

Уряд прийняв наступне рішення про мінімальний баланс газу 50/50 з РФ та ЄС

Один з високоповажних європейських лідерів радив Україні підписати нову угоду з "Газпромом". Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час години запитань до уряду у Верховній Раді України, передає кореспондент РБК-Україна.

"По газу ми зайняли дуже жорстку позицію у минулому році. І буду з вами відвертий - у мене була навіть телефонна розмова у червні місяці з одним дуже високоповажним європейським лідером, який радив підписати нову угоду з "Газпромом", на що я сказав: "Ви знаєте, ми вже один раз з ними угоду підписали. Ми пішли у Стокгольмський суд, ми подали роти Росії декілька позовів і ми вимагаємо у російського "Газпрома" відшкодування на користь України 16 млрд дол. Так само ми вимагаємо від російського "Газпрому" перегляду транзитного газового контракту, який є збитковим для України і це є частиною нашої судової процедури з компанією "Газпром"", - заявив Яценюк.
Він нагадав, що Україні разом з Європейською комісією у минулому році тристоронню угоду, я рамках якої вдалося зменшити ціну на газ.
"Не дивлячись на тиск, який був по відношенню до наших європейських партнерів, якщо раніше ми брали 95% газу у РФ, то минулий рік ми закінчили наступним: 70% газу йде з ЄС і тільки 30% газу йде з Росії... Я розумію те, що Росія хоче поставити для нас пастку, щоб ми відмовились від європейського газу, який інколи по ціні може бути на декілька доларів вищий, щоб ми першим виключно на російський ресурс, а потім у самий складний момент для України сказати: купуєте 100% газу по тій ціні, яку ми вам будем диктувати. Ми не повторимо помилку, яка була зроблена декілька років тому. Саме тому уряд прийняв наступне рішення - мінімальний баланс газу - це 50/50. Мінімум, який ми будемо закуповувати у ЄС - це 50% газу", - заявив Яценюк.

Нагадаємо, Яценюк очікує ще більшого здешевлення європейського газу.