ua en ru

В Одеському апеляційному адмінсуді заявили про тиск

В Одеському апеляційному адмінсуді заявили про тиск Фото: Одеський апеляційний адмінсуд (facebook.com-OAASOfficial)

У суді заявили про тиск з боку посадових осіб обласної прокуратури та УСБУ

Прес-служба Одеського апеляційного адміністративного суду заявила про тиск на суд та втручання у професійну діяльність судді. Відповідна заява прес-служби опублікована на порталі "Судова влада України".

"Суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Романішин В.Л. звернувся до Вищої ради правосуддя із заявою про тиск та втручання у професійну діяльність судді з боку посадових осіб прокуратури Одеської області та УСБУ в Одеській області", - сказано у заяві.

Зазначається, що у жовтні-листопаді 2017 року колегія суддів даного суду розглянула адміністративну справу за апеляційною скаргою ПП "Готельний комплекс "Курорт Еліт" (смт Затока) на ухвали Одеського окружного адміністративного суду про забезпечення позову та закриття провадження у справі. Судова колегія постановила рішення, якими задовольнила апеляційну скаргу вказаного ПП щодо забезпечення позову та направила справу до суду першої інстанції для продовження розгляду.

"Напередодні розгляду справи Романішина В.Л. як суддю-доповідача у справі наполегливо схиляли до прийняття певного рішення, вказуючи, що в ньому прямо зацікавлений прокурор Одеської області і що в зворотному випадку у судді можуть виникнути проблеми", - підкреслюється у заяві.

Наприкінці березня цього року до суду надійшли повістки про виклик до обласної прокуратори для участі у допиті судді Романішина та працівників апарату суду, зокрема, керівника апарату суду, керівників деяких структурних підрозділів, помічника судді та секретаря судового засідання.

Згодом суду стало відомо, що проти судді Романішина розпочато досудове розслідування за ст. 191 ч. 3 КК України.

"Зазначалося, що Романішин В.Л., як суддя, в 2017 році 220 днів не працював, участь у розгляді адміністративних справ в складі колегій суддів не брав, проте заробітну плату отримував у повному обсязі", - сказано у заяві.

Таким чином, майже півроку слідчі прокуратури області намагаються довести відсутність судді у 2017 році на робочому місці протягом 220 днів.

"Протягом 2017 року суддею Романішиним В.Л. було розглянуто 295 справ і матеріалів у складі колегії суддів, 950 справ розподілено автоматизованою системою документообігу суду на колегії суддів, до складу яких входив суддя Романішин В.Л. У зазначених справах є беззаперечні докази того, що цей суддя брав участь у їх розгляді", - додали у прес-службі.

У суді підкреслили, що вважають дії посадових осіб прокуратури Одеської області та УСБУ в області безумовним проявом втручання у здійснення правосуддя, про що "суд повідомив Вищу раду правосуддя задля вжиття необхідних заходів реагування".

Нагадаємо, за 2017 рік Вища рада правосуддя звільнила від займаних посад 172 судді.