ua en ru

Огляд Всесвітнього Банку: Внаслідок світової фінансової кризи реєструвалося менше нових підприємств

Реєстрація нових підприємств та бізнесів різко скоротилася в багатших країнах через фінансову кризу, однак у менш заможних державах вона змінилася не так значно. Про це йдеться в новому огляді Всесвітнього Банку, оприлюдненому вчора.

Ця тенденція протягом 2008-09 рр. була спричинена світовою фінансовою кризою, що почалася в розвинених країнах та завдала їм більшої шкоди, мовиться в огляді банку. На противагу цьому в менш заможних країнах, що на них криза не так гостро позначилася, реєстрація нових компаній тривала. Це головно пояснюється тим, що в цих країнах вимоги до реєстрації нового бізнесу є зазвичай меншими, а економічні збитки від кризи були не такі значні. Сприяло також те, що деякі країни нещодавно запровадили нові заходи для вдосконалення реєстрації підприємств.

Підготовка цього звіту спонсорувалася Фундацією Маріон Кауффман та Всесвітнім Банком. Банк готував такі звіти що два роки від 2004 р., але цього року звіт опрацьовано за вдосконаленою методологією; крім того, до дослідження було залучено дані з більшого числа небагатих країн, особливо з Африки. Загалом, звітом узагальнено статистику зі 112 країн, переважно безпосередньо від урядових установ з реєстрації.

Згідно даних звіту, реєстрація нових фірм у світі поступово зростала від 2000 до 2007 р., але цю тенденцію було обернено кризою 2008 р. Створення нових бізнесів уповільнилося - спершу в розвиненіших країнах, потім у решті світу, коли криза поширилася. Але згодом у деяких країнах це поновилося.

«Що швидше влада спроможеться відродити роботу фінансових ринків, то швидше ми можемо сподіватися на заснування дедалі більшої кількості нових бізнесів,- каже Роберт Е. Літан, віце-президент з дослідницької роботи Фундації Кауффман.- Ми лише починаємо розуміти важливість вивчення проблеми заснування нового в економіці».