ua en ru

Обшуки у Кернеса і Добкіна: подробиці

Обшуки у Кернеса і Добкіна: подробиці Фото: Геннадій Кернес і Михайло Добкін

Деталі обшуку ГПУ у мера Харкова у справі про розкрадання землі

Сьогодні, 15 вересня, Генеральна прокуратура провела обшук у мера Харкова Геннадія Кернеса в готелі Національ, де проживає міський голова, і в будівлі міськради.

Співробітники ГПУ також намагалися провести обшук в будинку матері колишнього глави Харківської ОДА Михайла Добкіна. Однак нардеп приїхав і показав прописку, а, згідно із законодавством, житло депутата України є недоторканним.

Міське керівництво Харкова подозреается в розкраданні землі

На думку народного депутата Антона Геращенко, зібрані Генпрокуратурою матеріали дозволили ініціювати проведення обшуків за місцем проживання і роботи мера.

Йдеться про махінації у виділенні землі в особливо великих розмірах (понад 600 га). Міське керівництво використовувало лазівки в законі про виділення харківської землі в рамках аукціону. Документи оформлялися на підставних осіб, після чого земля реалізовувалася на вторинному ринку.

Директор Департамет інформації Харківської міськради Юрій Сидоренко повідомив, що кримінальну справу щодо розкрадання землі було відкрито ще в 2014 році і вона не розслідувалася до теперішнього часу.

Він зазначив, що вся необхідна документація буде надана прокуратурі на вимогу. Також Юрій Сидоренко не виключає, що проведення обшуків має політичний характер.

Авдокат мера Харкова Олександр Гунченко в ефірі каналу "112 Україна" заявив, що обшуки ГПУ проводяться в рамкх трьох уголоних виробництв за статтею 191 ч. 5 (розкрадання в особливо великих розмірах), ст. 364 (посадовий злочин) та ст. 255 (створення злочинної організації).

У зв'язку зі справою Кернеса кількох депутатів можуть позбавити недоторканності

Глава МВС Арсен Аваков висловив думку, що всі дії харківського міського голови потребують ретельної перевірки.

Аваков вважає, що діяльність Кернеса потребує перевірки

Фото: Аваков вважає, що діяльність Кернеса потребує перевірки

"Божевільних в країні багато. Моя думка про Кернеса відомо давно. Я думаю, що обшуки у Кернеса вигідні державі, це, по-перше. Я, на жаль, чи на щастя до цього не маю ніякого відношення. Обшуки проводить СБУ і Генеральна прокуратура ", - заявив міністр.

Радник Авакова Зорян Шкіряк припустив, що незабаром Верховна Рада може позбавити недоторканності кількох депутатів, і обшуки 15 вересня не останні. Адже саме завдяки статусу Мізано Добкіна, ГПУ не змогла провести обшук в його будинку.

У ГПУ не бачать політичної складової в справі проти мера Харкова

Генпрокурор України Юрій Луценко під час брифінгу 15 вересня заявив, що обшук у Кернеса ніяк не пов'язаний з політикою. В рамках справи про розкрадання землі і створенні злочинного угруповання ГПУ проводить близько 120 обшуків в місцях проживання підозрюваних, приміщеннях юросіб, в яких зареєстровані житлово-будівельні кооперативи.

Луценко також повідомив, що в ході обшуків проблем не виникає.

Підозри Кернесу не були пред'явлені

Ближче до полудня обшук в готелі "Національ" завершився. Силовики залишили будівлю з порожніми руками, - повідомило харківське видання NewsRoom.

силовики залишають готель "Національ"

Фото: силовики залишають готель "Національ"

Пізніше Геннадій Кернес зробив заяву, що обшук пройшов толерантно і звинувачення йому пред'явлені не були. Співробітники ГПУ запропонували йому надати певні документи, і після того як мер сказав, що їх у нього немає, провели ретельну перевірку приміщення і склали протокол, який Кернес підписав.