ua en ru

Обшуки в Бахчисараї: Україна закликала міжнародних партнерів посилити тиск на РФ

Обшуки в Бахчисараї: Україна закликала міжнародних партнерів посилити тиск на РФ Фото: МЗС (РБК-Україна)

Спецслужби РФ затримали двох активістів громадської організації "Кримська солідарність" Сервера Мустафаєва та Едема Смаїлова

У зв’язку з обшуками у Бахчисараї в окупованому Криму, під час яких спецслужби Російської Федерації (РФ) затримали двох активістів громадської організації "Кримська солідарність" Сервера Мустафаєва та Едема Смаїлова, Міністерство закордонних справ (МЗС) України висловило протест РФ. Про це йдеться у відповідній заяві МЗС.

Також в українському зовнішньополітичному відомстві закликали міжнародне співтовариство засудити репресії у Криму.

"Очікуємо від наших міжнародних партнерів посилення політико-дипломатичного тиску на державу-агресора з метою звільнення незаконно утримуваних Росією громадян України", - наголосили МЗС.

Зазначимо, що затримання активістів відбулось у понеділок, 21 травня. Перед затриманням у домівках активістів та їх рідних були проведені обшуки.

"Під час обшуків, які передували затриманню, на С.Мустафаєва, Е.Смаїлова та їхніх рідних чинився психологічний тиск, а у доступі адвокатів російськими окупантами було відмовлено", - йдеться у заяві МЗС.

Обшуки в Бахчисараї: Україна закликала міжнародних партнерів посилити тиск на РФФото: Едем Смаїлов (facebook.com-edem.smailov)

Обшуки в Бахчисараї: Україна закликала міжнародних партнерів посилити тиск на РФФото: Сервер Мустафаєв (facebook.com-server.mustafayev)

У відомстві також володіють інформацією, що російська окупаційна адміністрація планує долучити згаданих затриманих активістів до так званої "справи Хізб-ут-Тахрір".

"Затримання С.Мустафаєва та Е.Смаїлова вкотре підтвердило, що російське антитерористичне законодавство широко застосовується в окупованому Криму для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу", - зазначили в МЗС.

Нагадаємо, в окупованому Бахчисараї 21 травня 2018 Федеральна служба безпеки Росії затримала двох осіб за підозрою в участі в організації "Хізб ут-Тахрір".