ua en ru

Загальні збитки промпідприємств Харківської обл. у 2009 р. склали майже 586 млн грн, - М.Добкін.

Загальні збитки промислових підприємств Харківської області у 2009 р. склали майже 586 млн грн. Про це заявив голова Харківської обласної державної адміністрації (ОДА) Михайло Добкін у своєму виступі на обласному активі "Про підсумки роботи промислового комплексу Харківської обл. в 2009 році та основні завдання на 2010 рік", повідомляє прес-служба ОДА.

"В цілому по промисловості отримано позитивний фінансовий результат. Але, як завжди, статистику роблять "Філіпп Морріс" та пивзавод "Рогань". А якщо подивитися на машинобудування, то там загальний збиток сягає майже 43 млн грн. А в цілому по промисловості збитки дорівнюють майже 586 млн грн", - заявив він.

За його словами, лише два великих підприємства енергомашинобудування - "Турбоатом" та "Електроважмаш" - завершили 2009 рік з прибутком. Всі інші - зі збитками.

"В якості позитивного прикладу сьогодні наводять "Харківський авіаційний завод" і "Завод імені Малишева", які минулого року збільшили обсяги виробництва, але при цьому закриваються очі на те, що збиток від ведення господарської діяльності по "Заводу імені Малишева" склав понад 46 млн грн, по "Харківському авіаційному заводу" - 200 млн грн", - зазначив губернатор області.

За словами М.Добкіна, борги із зарплати в промисловості сягають 60 млн грн. "Лідери ті ж самі, що й десять років тому: "Завод Малишева", "Завод Шевченка", "ХЕМЗ", "Ізюмський тепловозоремонтний завод", "Завод електроапаратури", - зазначив губернатор.

"Зі всіма боржниками по зарплаті буде окрема розмова в іншому форматі аж до залучення прокуратури. По "ХЕМЗу", де люди не отримують зарплату близько року, вже є кадрові висновки - я зробив подання на призначення нового керівника. Не залишимо так і ситуацію на "Заводі Шевченка", де у працівників урвався терпець, і вони вийшли на акції протесту", - сказав М.Добкін.

Губернатор указав на невиконання вже прийнятих урядом рішень. "Рік тому - 10 квітня 2009 року - уряд доручив реорганізувати "Харківський завод електроапаратури" шляхом приєднання до "Об'єднання Комунар". Урядове рішення не виконано і, здається, це вже сприймається як норма", - сказав М.Добкін.

Він зазначив, що в області необхідно провести ретельний аналіз, за підсумками якого визначити групу нерентабельних підприємств, які вимагають фінансового оздоровлення, реструктуризації зі збереженням стратегічних напрямів у роботі, а також групу підприємств, які працюють ефективно та потребують реалізації інвестиційних проектів.

"Цей аналіз має лягти в основу комплексу заходів державної підтримки пріоритетних напрямів розвитку і реформування машинобудівного комплексу Харківської області, який має бути розроблений разом з Міністерством промислової політики України та поданий на затвердження Кабінету міністрів", - сказав голова Харківської ОДА.

М.Добкін повідомив, що перші підсумки цієї роботи буде розглянуто на спільній з Міністерством колегії "Основні напрями розвитку виробничого комплексу Харківської області в 2010 році", підготовку до якої Головне управління разом з директорами підприємств має завершити до 15 травня 2010 р.