ua en ru

Громадські організації незадоволені прийняттям закону про держзакупівлі у літаковій промисловості, - експерт

Громадські організації позитивно оцінюють ухвалення парламентом законопроекту №1006 про врегулювання окремих сфер економічної діяльності, проте стурбовані ухваленням радою закону "Про внесення змін до закону "Про здійснення державних закупівель" щодо закупівель товарів підприємствами літакобудівної промисловості" (№ 9748), що розширює нерозповсюдження дії закону "Про здійснення державних закупівель" на закупівлю товарів, згідно відомості комплектування на літаки або вертольоти і специфікації матеріалів і агрегатів на авіаційні двигуни, які внесені до конструкторської документації розробника виробу, оскільки він може призвести до значних корупційних ризиків у різних сферах економіки. Про це на сьогоднішній зустрічі першого віце-прем'єр-міністра України Валерія Хорошковського з представниками громадських організацій по боротьбі з корупцією у сфері держзакупівель заявив голова правління громадської організації "Антикорупційна рада України", експерт проекту ЄС з питань держзакупівель Богдан Якимюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми позитивно сприймаємо ухвалення Верховною Радою закону №1006 відносно регулювання окремих сфер економічної діяльності... Він був прийнятий фактично без істотних доповнень і змін до тих рекомендацій і норм, які туди закладали експерти Європейського Союзу. Це дуже важливо, оскільки одним з пріоритетних завдань для України є гармонізація українського законодавства по держзакупівлях до стандартів Європейського Союзу. В той же час проблемним є законопроект № 9748, яким фактично виключені з-під дії закону про держзакупівлі товари і запасні частини, необхідні для створення літаків і вертольотів, і ухвалення закону №9748 є, на нашу думку, небезпечною тенденцією, яка може призвести до значних корупційних ризиків. Зокрема, на сьогоднішній день близько 20 сфер виведено з-під дії закону і це зроблено без обговорення з громадськістю, що не може викликати побоювання з приводу того, що саме в цих сферах ... найбільші корупційні ризики матимуть місце", - сказав Якимюк.

Зазначимо, Хорошковський заявив, що закупівля газу виведена з системи держзакупівель для пошуку альтернативних ринків постачання газу до України.