ua en ru

Громадські активісти вимагають закриття нелегальної точки по видобутку піску на Видубичах у Києві

Громадські активісти вимагають закриття нелегальної точки по видобутку піску на Видубичах у Києві Фото: Денис Шинкаренко (stopnelegal.net)

В рік таким чином добувається 2-3 млн куб. м піску

Громадські активісти відразу трьох організацій - ГО "Стоп нелегал", ГО "Демократичний контроль" та ГО "Захист звичайних людей" - вимагають закриття нелегального місця видобутку в Голосіївському районі Києва. Про це говориться в повідомленні на сайті ГО "Стоп нелегал".

Повідомляється, що точка працює на руслі Дніпра в двох кілометрах від Південного мосту. Про схему роботи браконьєрів розповів голова ГО "Стоп нелегал" Денис Шинкаренко.

"На точці розміщені три земснаряда, які здійснюють намив з дна річки піску без будь-яких дозвільних документів. Обсяги видобутку: близько 10 тис. м куб. на добу. Згідно інформації з Держгеології України, спеціальний дозвіл на видобування надр (піску) на даній ділянці Дніпра в кого-небудь відсутній", - заявив Шинкаренко.

За його інформацією, в рік таким чином добувається 2-3 млн куб. м піску, що становить 200-300 млн гривень неврахованого "чорного налу" щорічно.

"Пісок складують на кількох дільницях. У кожної свій власник. Реалізують на береговій лінії поруч, проклавши трубу з земснаряду до берега по вул. Промислова, з кадастровим номером 8000000000:90:116:0053, розміром 16,79 га, яка, згідно інформації з Державного земельного кадастру, є комунальною власністю і на праві оренди з 2015 року належить ПАТ "Мостобуд" (ЗКПО 1386326). Обсяги реалізації: близько 5-6 тис. м куб. на добу. На земельній ділянці по вул. Будіндустрії, 7, з кадастровим номером 8000000000:90:114:0009, розміром 11,3 га, який, згідно інформації з Державного земельного кадастру, є комунальною власністю і на праві оренди з 2015 року належить ВАТ "Завод залізобетонних конструкцій ім. С. Ковальської" (ЗКПО 5523398). Доставляють пісок на дану дділянку баржами. Обсяги реалізації: близько 1-3 тис. м куб. на добу", - зазначив активіст.

Він також розповів про реалізацію незаконно добутого піску на земельній ділянці в с. Трипілля (м. Українка), з кадастровим номером 3223188000:06:001:0002, що належить ТОВ "Орія" (власники: Мостовий Максим, Мишков Олександр).

"Доставляється пісок з місця видобутку баржами. Обсяги реалізації: близько 1-3 тис. м куб. у добу", - зазначив Шинкаренко.

За даними громадських активістів, техніка, а це баржі, земснаряди, буксири, екскаватори і бульдозери, які використовують добувачі піску у своїй діяльності, належить одній фірмі - ТОВ "Собі".

"За нашою інформацією, ця ж фірма стоїть за незаконним видобутком піску в селі Погреби Київської області. За фактом нелегального видобутку там вже зареєстровано кримінальне провадження. У Броварському ВП ГУ НП у Київській області вже звернулися з клопотанням до суду про арешт техніки ТОВ "Собі", - додав Денис Шинкаренко.

Повідомляється, що на місце злочину громадські активісти викликали водну поліцію, написали заяви і будуть домагатися проведення огляду місця події, а також, щоб правоохоронці опечатали техніку і пісок.