ua en ru

Суспільно-політична журналістика України стає заручником деградації політики, - Медведчук

В Україні суспільно-політична журналістика рухається в руслі вітчизняної політики, стає заручником її деградації. Таку думку висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Наша журналістика давно вже визначилася зі своїми політичними вподобаннями. Визначилася і розділилася. Всякий, хто цікавиться політикою в Україні, розуміє, яку точку зору підтримує той чи інший телеканал або редакції. В принципі, в інших країнах ситуація в чомусь схожа. Ніхто не робить секрету з політичних симпатій, наприклад, Washington Post в США або Le Figaro у Франції. З тією лише відмінністю, що політична суб'єктивність характерна для європейських і американських видань під час виборчих кампаній. У нас же створюється враження, що виборча кампанія не припиняється ні на один день.

В результаті суспільно-політична журналістика рухається в руслі вітчизняної політики, стає заручником її деградації. Карикатурність, вульгарні аналогією витісняють аналітику, апокаліптичні настрої замінюють здорову оцінку дійсності. З механізму забезпечення зворотного зв'язку між владою і суспільством політичні ЗМІ перетворюються у виборчі штаби. Журналісти в результаті сильно ризикують", - зазначив Медведчук.

Він висловив переконання, що політика в своєму нинішньому вигляді приречена - цей корабель піде на дно разом з усіма, хто розраховує на ньому в'їхати в "світле майбутнє", в тому числі і журналісти.

"Політики втрачають свій авторитет у суспільстві, і навіть найталановитіші з вас не зможуть перешкодити цьому історичному процесу. Діячі, рейтинги яких ви накачуєте", просто не в змозі зрозуміти, що йде не так, чому на "всенародні" акції протесту (або підтримки - це одне і те ж) збирається кілька тисяч чоловік, і майже всіх доводиться привозити автобусами. Подивіться репортажі з аналогічних акцій в Іспанії, Франції, Греції, Туреччини. Там немає таких звичних для нас концертних сцен і партійних прапорів на вудках, тобто того, що супроводжує у нас всякий мітинг. А явка, між тим, відрізняється на порядки. І не за гроші. Хто їх зібрав? Як? Тут ми бачимо інший рівень соціальних зв'язків, і роль людей, які забезпечують ці зв'язки (в першу чергу, інформаційних шляхом), надзвичайно велика", - зазначив Медведчук.

Він нагадав, дуже часто і дуже багато пророкують швидку смерть засобів масової інформації та журналістики як такої, в тому числі і як результат подальшого розвитку соціальних мереж.

На думку Медведчука, навряд чи це станеться скоро, адже у сучасної людини нікуди не зникає щоденна потреба в тому, щоб пізнавати нове, бути в курсі подій. Навпаки, ця потреба зростає.

"Журналістика не зникає, просто вона стає іншою, можливо, навіть більш впливовою. Більш персоналізованої і, в ідеалі, більш відповідальною. У всякому разі, саме такий я бажаю їй стати... Хочу привітати і побажати успіхів у роботі всім, хто, як казав великий Симонов, "з "лійкою" і блокнотом" знаходиться на передовій інформаційного фронту", - резюмував лідер "Українського вибору".