ua en ru

Загальна вартість об'єктів, пов'язаних з LNG-терміналом, складає 969 млн євро

Загальна вартість об'єктів, пов'язаних з LNG-терміналом, складає 969 млн євро. Про це під час презентації заявив голова координаційної ради національного проекту "LNG-термінал" Віталій Дем'янюк, передає кореспондент РБК-Україна.

На питання, якою є вартість проектів, пов'язаних з LNG-терміналом, Дем'янюк відповів: "У нас є три стадії. Одна стадія - безпосередньо інвестиційна, це сам LNG-термінал, і це 735 млн євро. Друга стадія - це морська частина (121 млн євро)... І ця частина має реалізовуватись як державна програма, але вона також буде реалізовуватись на зворотній основі - канальні збори, портові збори. Це ті кошти, які ми зараз обраховуємо, вони є в "голих" цифрах і будуть повертатися державі. І третя стадія - це газотранспортна складова. Тобто під'єднання терміналу до газотранспортної системи країни. Вона не входила в ТЕО, ми її не обраховували детально, і я думаю, що наші колеги з "Нафтогазу" зможуть сказати більш детально (наразі вона оцінюється в 113 млн євро). Цей блок може бути реалізований як інвестиційна програма "Укртрансгазу", оскільки після появи на нашій території LNG газ буде дегазифікований. Він має транспортуватися нашими магістральними газопроводами, і "Укртрансгаз" буде отримувати тариф за це транспортування. Це абсолютно зрозумілий і дуже цікавий інвестиційний проект... Таким чином, 735 млн євро, 121 млн євро і 113 млн євро - це сукупна вартість проектів, пов'язаних з LNG-терміналом".

На питання до заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадиму Чупруну, чи дійсно "Нафтогаз" розглядає можливість приєднання LNG-терміналу до ГТС, він відповів: "Позиція "Нафтогазу" відносно будівництва терміналу? Якщо казати відверто, то все починалося з "Нафтогазу", і зараз "Нафтогаз" не осторонь цього питання, тому позиція тільки позитивна... Для того, щоб отримати газ у рідкому стані, дегазувати його, пустити газ у трубу, потрібно добудовувати частину труби... "Нафтогаз" готовий взяти це себе".

Зазначимо, як заявив голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів, керуючу компанію нацпроекту "LNG-термінал" буде створено у І півріччі 2012 р.