ua en ru

В ОБСЄ розповіли про причини та наслідки вибуху на складі боєприпасів у Донецькій області

В ОБСЄ розповіли про причини та наслідки вибуху на складі боєприпасів у Донецькій області Фото: розмінування Новоянисолі (прес-центр ДСНС)

Місцевий фермер запалив багаття і полум’я через сильний вітер поширилося і дісталося складу боєприпасів

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ розповіла про причини та наслідки вибуху на складі боєприпасів у Донецькій області. Про це йдеться у відповідному звіті місії.

"23 вересня, здійснюючи моніторинг у Новоянисолі, члени патруля місії бачили розкидані по селу фрагменти боєприпасів, зокрема артилерійських снарядів (122 мм і 152 мм), мінометних мін (120 мм), танкових снарядів, боєприпасів протитанкових гармат (100 мм), ручних протитанкових гранатометів (РПГ-7) і реактивної системи залпового вогню (РСЗВ)", - йдеться у повідомленні.

Крім того, на місці події було близько 200 військовослужбовців Збройних сил України, "швидка допомога", пожежні машини та техніка для проведення розмінування.

"Жителі села і голова місцевого відділення Державної служби з надзвичайних ситуацій порізно повідомили СММ про те, що 22 вересня о 14:26 місцевий фермер запалив багаття у східній частині села. За їхніми словами, через сильні вітри полум’я швидко поширилося і дісталося складу боєприпасів, розташованого приблизно за 350-400 м на схід від житлового району, внаслідок чого стався вибух", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, спостерігачі 24 вересня провели аналіз 6 місць вогневого ураження в Новоянисолі. Так, на окремих будинках зафіксовано пошкодження дахів та зовнішніх стін, у дворах пошкоджено паркани та розкидано боєприпаси.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за час ліквідації пожежі на складі боєприпасів у населеному пункті Новоянисоль під Маріуполем вилучили близько 1,5 тис. вибухонебезпечних предметів.