ua en ru

ОБСЄ: Парламентські вибори в Казахстані не відповідають принципам демократії

Позачергові вибори в нижню палату парламенту, що пройшли в Казахстані 15 січня ц. р., не відповідають низці ключових принципів демократії. Таку заяву сьогодні зробили представники Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ). Позиція міжнародних спостерігачів міститься в опублікованій сьогодні доповіді організації.
В той же час фахівці відзначили високий рівень організації виборів, а також низку юридичних змін, спрямованих на забезпечення представництва щонайменше двох партій у парламенті. Проте, відзначили спостерігачі, незважаючи на це, владі не вдалося створити необхідні умови для проведення справедливих виборів: декілька кандидатів було дискваліфіковано, а низку партій - заблоковано.
Крім того, незважаючи на позитивну оцінку самого процесу виборів, підрахунок голосів не був прозорим, спостерігачі зареєстрували декілька випадків фальсифікації. Тому фахівцям у низці випадків не вдалося до кінця визначити, чи була думка виборців адекватно відбита в результатах голосування.
"Вибори пройшли в умовах суворого контролю з серйозними утисками прав громадян на вибір. Справжній плюралізм не потребує тієї "оркестровки", яку ми бачили, він створюється сам по собі за рахунок прояву пошани до основних свобод", - заявив глава місії зі спостереження за виборами при відомстві ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини Міклос Харасті.
Раніше сьогодні Центральна виборча комісія (ЦВК) Казахстану оповістила попередні підсумки парламентських виборів, повідомляє прес-служба відомства. За попередніми даними, народно-демократична партія "Нур Отан" набрала 80,74%, демократична партія "Ак жол" - 7,46%, комуністична партія - 7,2%, загальнонаціональна соціал-демократична партія - 1,59%, соціал-демократична партія "Ауил" - 1,46%, партія патріотів Казахстану - 0,89%, демократична партія "Аділет" - 0,66%.
Нагадаємо, 15 січня ц. р. в Казахстані пройшли позачергові вибори депутатів нижньої палати парламенту. За підсумками до неї повинні увійти принаймні дві партії. Раніше про необхідність багатопартійності неодноразово заявляли як Президент Казахстану, так і самі депутати. Згідно із законодавством країни, якщо 7-процентний бар'єр зможе подолати тільки одна партія, до розподілу депутатських мандатів буде також допущена наступна за нею за кількістю набраних голосів партія.