ua en ru

ОБСЄ відзначила нетолерантну риторику і складну процедуру реєстрації на виборах у США

ОБСЄ відзначила нетолерантну риторику і складну процедуру реєстрації на виборах у США Фото: ОБСЄ відзначила нетолерантную риторику на виборах у США

Також президентська кампанія характеризировалась різкими особистими нападками Трампа та Клінтон

Група міжнародних спостерігачів від Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) та Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі зазначила нетолерантну риторику і складну процедуру реєстрації виборців на виборах президента США 8 листопада 2016 року. Про це йдеться в попередньому звіті ОБСЄ за підсумками спостереження за виборами в Америці, опублікованому 9 листопада, передає DW.

В документі наголошується, що нетолерантна риторика була притаманна республіканцеві Дональду Трампу. Також президентська кампанія характеризировалась різкими особистими нападками як Трампа, так і демократки Хілларі Клінтон.

За словами спеціального координатора і глави короткострокової місії ОБСЄ Христина Муттонена, незважаючи на окремі збої обладнання для голосування і довгі черги перед виборчими дільницями, члени виборчих комісій виконали "компетентну і професійну роботу".

"Багато американців скористалися можливістю вільно обрати керівництво країни", - підкреслив Муттонен.

У той же час у звіті наголошується, що близько 35 млн американців не змогли зареєструватися для участі в голосуванні через складність процедури. Зокрема з великими труднощами при реєстрації зіткнулися виборці з низьким рівнем доходу, громадяни з інвалідністю, представники расових і мовних меншин, а також корінного населення Америки.

У голосуванні не змогли взяти участь близько 4 млн жителів заморських володінь США, які управляються Білим домом, і понад 6 млн правопорушників, які вже відбувають покарання або чекають вироку суду.

"Ці обмеження суперечать принципу загального і рівного виборчого права, передбаченого ОБСЄ", - зазначили в звіті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що перемога Трампа принесла найбагатшим людям у світі збитки на 41 млрд доларів.