ua en ru

В ОБСЄ засудили знищення тепловізійної камери на фільтрувальній станції

В ОБСЄ засудили знищення тепловізійної камери на фільтрувальній станції Фото: ОБСЄ

Нещодавно встановлена на сході України камера ОБСЄ знищена зі стрілецької зброї

Голова Спеціальної моніторингової місії СММ ОБСЄ в Україні засудила обстріл і знищення нещодавно встановленої тепловізійної камери СММ на Донецькій фільтрувальній станції поблизу Ясинуватої. Про це йдеться в повідомленні на сайті ОБСЄ.

Зазначено, що факт знищення камери, розміщеної Місією 7 серпня для сприяння створенню потенційної зони безпеки навколо ДФС, свідчить про зневагу до цій важливій гуманітарній ініціативі, і до багатьох людей по обидві сторони лінії зіткнення, яким вона може принести користь.

Ця камера є одним з багатьох засобів дистанційного спостереження, розміщених СММ на сході України в ході реалізації розширеного проекту з технічного моніторингу, розгорнутого Місією в рамках поточного мандата.

Повідомляється, що з самого початку процесу установки цієї камери сторони явно демонстрували свою рішучість перешкодити виконанню СММ ОБСЄ свого мандата. Обладнання для здійснення моніторингу кілька годин утримували на контрольному пункті в'їзду-виїзду в Оленівці, перш ніж воно було доставлено на Донецьку фільтрувальну станцію, а під час установки по працівникам підрядної організації і супроводжуючих їх спостерігачам місії був відкритий вогонь.

Так, у зв'язку з цим інцидентом СММ закликає Спільний центр контролю і координації (СЦКК) виступити з спільною пропозицією про те, яким чином СЦКК може більш ефективно сприяти всеосяжного і стійкого припинення вогню, особливо у запропонованих зонах безпеки.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що бойовики на Донбасі не пропускають спостерігачів спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (СММ ОБСЄ) в місто Новоазовськ (Донецька область).