ua en ru

Виявлено численні схеми контрабандного переміщення товарів через митний кордон України,- Державна митна служба

За результатами перевірки, проведеної Державною митною службою України, встановлено низку порушень вимог законодавства та службових обов'язків посадовими особами Львівської митниці, пов'язаних з ввезенням на митну територію України товарів з уникненням оподаткування.

Комісією Державної митної служби проведено зіставлення даних з польськими митними органами щодо в'їзду в Україну з території Республіки Польщі транспортних засобів з товарами. Отримані результати дали змогу виявити численні схеми контрабандного переміщення товарів через митний кордон України, повідомила прес-служба Держмитслужби.

Встановлено, що з початку листопада поточного року, за неприбуття кількох транспортних засобів, які, відповідно до повідомлень польської сторони, мали прибути для митного контролю на пункт пропуску, певні посадові особи жодного разу не вживали заходів для з'ясування причин цього. Окремі транспортні засоби, що за інформацією польської сторони переміщувалися з товарами, за результатами митного контролю в пункті пропуску в Україні визначено як порожні.

Причинами та умовами такого незаконного переміщення товарів через митний кордон України стало неналежне та несумлінне виконання службових обов'язків посадовими особами: митних постів Рави-Руської, Мостиськ, Краковця, Служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Львівської митниці; неналежна взаємодія Львівської митниці з підрозділами Держприкордонслужби України, іншими правоохоронними органами, а також з суміжними підрозділами Митної служби Республіки Польщі.

Це призвело до систематичних порушень вимог Митного кодексу України (а саме пропуску на митну територію України товарів і транспортних засобів без митного контролю) та інших нормативно-правових актів з питань митної справи, що сприяло реалізації протиправних схем ухилення від сплати податків до державного бюджету України.

Наказом Держмитслужби 55 посадових осіб Львівської митниці звільнено з митних органів, 14 - понижено у спеціальному званні, 3 - попереджено про неповну службову відповідність, 15 - оголошено догану.

Держмитслужба також звернеться до Генеральної прокуратури України та передасть результати перевірки для ухвалення рішень згідно статті 97 Кримінально-процесуального кодексу України.