ua en ru

Оприлюднено секретні документи про торгівельну угоду США-ЄС

Оприлюднено секретні документи про торгівельну угоду США-ЄС Фото: "спливли" секретні документи щодо угоди США і ЄС

Стандарти Євросоюзу щодо охорони здоров'я будуть підірвані в результаті ЗВТ ЄС і США

Стандарти Євросоюзу у сфері охорони навколишнього середовища та охорони здоров'я будуть підірвані в результаті угоди, яку готують ЄС і США, попереджає Greenpeace. У розпорядженні організації виявилися 248 сторінок документів, підготовлених у рамках Трансатлантичного торговельного та інвестиційного партнерства (TTIP) між США і ЄС, передає ВВС.

"Документи, що просочилися, підтверджують те, про що ми говорили протягом тривалого часу: TTIP поставить корпорації в центр прийняття рішень, шкодячи довкіллю і здоров'ю населення", - заявив директор відділення Greenpeace у ЄС Йорго Рісс.

За даними організації, США домагаються, щоб ЄС відмовився від "принципу обережності" ставлення до потенційно шкідливих продуктів і перейняв підхід, прийнятий у США, який спрямований на управління ризиками, а не на їх запобігання.


Принцип обережності може змусити виробника довести відсутність небезпеки від продукту. Це відноситься, наприклад, до генетично модифікованих організмів (ГМО), чиї можливі ризики для екосистеми і харчового ланцюга викликають широкі дебати.

США дозволяє вирощування понад 170 видів ГМО-рослин, в той час як лише один вид - сорт кукурудзи - схвалено для комерційного вирощування в ЄС.

Також у Greenpeace побоюються, що в угодах не передбачено зниження викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Нагадаємо, 23 квітня в Ганновері (Німеччина) близько 30 тисяч людей вийшли на акцію протесту проти укладання Трансатлантичної угоди про партнерство в галузі торгівлі та інвестицій між ЄС і США.