ua en ru

Обіцянка влади повернути мир в Україну за півтора місяця не виконана, - Медведчук

Обіцянка влади повернути мир в Україну за півтора місяця не виконана. Такої думки дотримується лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"21 вересня - Міжнародний день миру. Для України - однієї з найбільш миролюбних країн, що протягом короткого часу перетворилася в гарячу точку, вогнище протистояння і нестабільності - цей день наповнений особливим змістом. Так звана антитерористична операція, оголошена владою у квітні 2014 року, триває донині. Обіцянка за півтора місяця повернути країну до мирного життя не виконана", - заявив він.

За словами політика, провал шостої хвилі мобілізації є яскравим свідченням того, що народ хоче миру і злагоди, а не війни.

"Однак півтора року АТО не охолодили бойовий запал "яструбів" української політики. Найбільш радикальні з них і сьогодні вимагають йти до "переможного кінця" і завойовувати "перемогу" будь-якою ціною. Вони як і раніше закликають відмовитися від Мінських угод і перейти до силового варіанту вирішення конфлікту", - зазначив він.

Медведчук висловив надію, що стійке перемир'я за останні тижні на Донбасі, призведе до врегулювання конфлікту мирним шляхом найближчим часом.

"Але для цього необхідне неухильне і невідкладне виконання всіх пунктів Мінських угод. Каменем спотикання в переговорах між Києвом і Донбасом стали питання проведення виборів на сході України та внесення змін до Конституції України. Мінські угоди передбачали, що ці питання будуть обговорюватися і узгоджуватися з представниками Донецької і Луганської областей. На жаль, цього не сталося. Офіційний Київ відмовляється сісти за стіл переговорів з представниками Донбасу, хоча це єдиний спосіб виробити спільну позицію і сформувати "дорожню карту" щодо врегулювання ситуації", - заявив він.

"Партнерство заради миру - гідність для всіх" - таку тему визначила ООН для Міжнародного дня миру в цьому році. Я закликаю всіх в цей день об'єднати зусилля, щоб повернути мир в Україну. Це необхідно зробити, щоб зберегти країну, забезпечити стабільність, щоб у наших дітей було благополучне і щасливе майбутнє. На мирній землі", - резюмував політик.