ua en ru

Обсяги розподілу газу по мережі "Дніпропетровськгазу" зменшились майже на 18%

Обсяги розподілу газу по мережі "Дніпропетровськгазу" зменшились майже на 18% Фото: газорозподільчі мережі (прес-служба компанії)

Падіння обсягів розподілу газу сталося через скорочення споживання пального в промисловості та підприємствами теплокомуненерго

У 2017 році обсяги розподілу природного газу ПАТ "Дніпропетровськгаз" склали 1 670 млн куб. м газу, що більш ніж на 66 млн куб. м менше, ніж у попередньому році, та на 18% менше в порівнянні із 2015 роком. Розподіл газу на Дніпропетровщині скоротився через значне зменшення його споживання в промисловості, за рахунок якої субсидуються низькі тарифи на доставку газу для населення. Через таке скорочення компанія недоотримала 29 млн гривень тарифної виручки, з якої фінансуються роботи з обслуговування газотранспортної системи області. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Падіння обсягів розподілу газу "Дніпропетровськгазом" сталося через скорочення споживання пального в промисловості та підприємствами теплокомуненерго. Так, минулого року промисловість зменшила споживання газу на 32 млн куб. м газу, порівняно з 2016 роком.

Зниження обсягів розподілу газу в регіоні негативно впливає на фінансовий стан розподільчої компанії. У 2017 році ПАТ "Дніпропетровськгаз" недоотримало 29 млн грн тарифної виручки. Цей дефіцит не дозволяє повною мірою фінансувати роботи з обслуговування та модернізації газових мереж регіону. Розподіл газу на Дніпропетровщині скоротився через значне зменшення його споживання в промисловості, за рахунок якої субсидуються низькі тарифи на доставку газу для населення.

Через потепління, скоротилось, також, газоспоживання іншими категоріями споживачів: населення на 61 млн куб. м; бюджетні організації на 1 млн куб. м; підприємства теплокомуненерго на 36 млн куб. м.

"Майже всі кошти, виручені підприємством, як плата за послуги розподілу газу спрямовуються на виробничу діяльність та фінансування інвестиційної програми. Відчутне зменшення обсягів його розподілу, а з ним і дефіцит тарифної виручки негативно впливають на діяльність компанії", - говорить комерційний директор ПАТ "Дніпропетровськгаз" Віталій Косенко. - Ситуацію ускладнюють ще й борги за розподілений природний газ. Нині, лише теплопостачальні підприємства мають заборгованість перед ПАТ "Дніпропетровськгаз" у розмірі 13 млн гривень".

На сьогодні клієнти компанії наростили борги за газ більше ніж 484 млн гривень, у тому числі і за послуги розподілу газу. При цьому, значна частина коштів від побутових споживачів виплачується не грошима, а пільгами і субсидіями. А це лише бюджетні зобов'язання за якими неможливо придбати обладнання, матеріали або оплатити послуги та податки.

Нагадаємо, що протягом останніх років споживання газу клієнтами "Дніпропетровськгаз" зменшувалося. Так, починаючи з 2015 року газоспоживання зменшилось на 18,4 %. Відповідно газорозподільна компанія недоодержувала тарифну виручку і в попередні роки.

Аби уникнути проблем з утриманням газопроводів у належному стані, виконанням програм з їх модернізації, а найголовніше, із забезпечення безперебійного та безаварійного постачання газу нашим споживачам, необхідно забезпечити стабільність надходження коштів з тарифу.