ua en ru

Обсяги споживання газу в Дніпрі знизилися більш ніж на 14%

Обсяги споживання газу в Дніпрі знизилися більш ніж на 14% Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Обсяги споживання газу зменшили промислові та теплопостачальні підприємства, а також побутові споживачі

В 2019 році АТ "Дніпрогаз" було протранспортовано 710,6 млн куб. м газу, що на 14,4% (119,4 млн куб. м) менше обсягів споживання в 2018 році. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Зниження обсягів споживання газу на 12,8% або на 41,3 млн куб. м фахівці компанії фіксують серед промислових підприємств. Зменшили обсяги спожитого газу побутові споживачі, використавши на 67,5 млн куб. м (26%) менше газу. Теплопостачальні підприємства знизили обсяги спожитого палива на 5,8 млн куб. м (2,6%), що обумовлено аномально теплою зимою.

"Тариф на розподіл природного газу, затверджений для АТ "Дніпрогаз" державним регулятором з 01.01.2020 року, становить 66 коп. з ПДВ за 1 кубометр розподіленого газу. З них лише 13 коп. направляється на функціонування аварійних служб, організацію роботи центрів обслуговування клієнтів, встановлення, заміну та повірку лічильників та обслуговування мереж. Така ситуація призводить до зниження рівня надійності і безпеки газотранспортної системи", - пояснює фінансовий директор компанії Лілія Кузнєцова.

За словами прес-служби, тарифна виручка "Дніпрогазу", яка формується за рахунок тарифу на розподіл природного газу, в минулому році склала 331,3 млн гривень. "Однак встановлений НКРЕКП тариф не покриває економічно обґрунтованих витрат компанії, через що витрати перевищили виручку. За підсумками 2019 року збитки підприємства склали 272,5 млн гривень", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі також зазначили, що тариф на розподіл для АТ "Дніпрогаз" повинен забезпечувати стабільну роботу газопроводів Дніпра та Дніпровського району. Для підтримки безаварійного стану майже 5,5 тис. км розподільних газових мереж міста потрібні фахівці високого рівня кваліфікації.

"Через те, що рівень оплати праці працівників "Дніпрогазу" залишається нижче середніх зарплат в промисловому секторі регіону, штат компанії укомплектований лише на 74%. Компанія не в змозі заповнити ряд вакансій через низьку оплату праці, передбачену тарифом на розподіл. Підприємству постійно не вистачає водіїв, електрозварників, контролерів газового господарства. При нормі 8-10% для промислового сектора показник плинності кадрів становить 15% на рік. У зв'язку з цим керівництво АТ "Дніпрогаз" буде продовжувати активно відстоювати інтереси своїх працівників і вести діалог з НКРЕКП з метою підвищення рівня заробітної плати до рівня середньої по промисловості", - йдеться в повідомленні.