ua en ru

Обсяг заготівлі брухту чорних металів в Україні за підсумками 2013 р. знизився на 0,3 млн т - до 5,7 млн т

Обсяг заготівлі брухту чорних металів в Україні за підсумками 2013 р. відновив історичний мінімум і склав 5,7 млн т, що на 0,3 млн т менше, ніж у 2012 р.

Обсяг заготівлі брухту чорних металів в Україні за підсумками 2013 р. відновив історичний мінімум і склав 5,7 млн т, що на 0,3 млн т менше, ніж у 2012 р. Про це йдеться в щорічному дослідженні світового та українського ринку лому, проведеного компанією ДП "Укрпромзовнішекспертиза" (УПЕ).

"Основними фундаментальними причинами стагнації вітчизняної заготівлі брухту є виснаження легкодоступних джерел сировини і низький рівень інвестиційної активності, як держави, так і приватних інвесторів. Що стосується приватних чинників, то в минулому році заготівля також перебувала під знижувальним впливом падіння попиту на брухт, зниження закупівельних цін і адміністративного обмеження експорту", - заявив начальник відділу маркетингу УПЕ Юрій Добровольський.

За його словами, відображенням проблем вітчизняної брухтозаготівельній галузі є динаміка скорочення збору сировини. Так, якщо у 2000-2005 рр. в середньому заготовлювалося 8-10 млн т, то в останні п'ять років заготівля коливається в діапазоні 5-7 млн т, у випадку відсутності реалізації програм по оновленню металофонду, цей показник виглядає межею продуктивності.

Ще одним антирекордом 2013 р. стало зниження експорту сировини до історичного мінімуму - 255 тис. т, що на 112 тис. т менше, ніж у 2012 р.

"Проблеми експортерів з отриманням експортних квот були дозволені лише у червні. Таким чином, у першому півріччі експорт не проводився взагалі", - повідомив Добровольський.

Однак, навіть після отримання дозволу на вивіз сировини, слабкий попит на зовнішніх ринках і гостра конкуренція з, насамперед, російськими та румунськими експортерами, не дозволили вітчизняним трейдерам реалізовувати значні обсяги брухту. Найбільшими покупцями вітчизняного брухту стали Туреччина (195 тис. т або 76%) і Молдова (60 тис. т, або 24%).

У 2013 р. були зафіксовані рекордно високі показники імпорту металобрухту. Так якщо в 2012 р. було імпортовано 116 тис. т, то в 2013 р. ввезення брухту виріс практично в два рази і досяг 228 тис. т.

"Незважаючи на зниження дефіцитності ринку орієнтовно до 300 тис. т, вітчизняні металурги були змушені нарощувати імпорт у зв'язку з високими цінами на DRI і істотним зростанням попиту на цю сировину на внутрішньому ринку Росії. При цьому ціни на імпортний брухт все одно в середньому на 40-60 дол. перевищували внутрішні котирування, що знижувало конкурентоспроможність вітчизняних сталеливарників", - зазначив Добровольський.

Головними покупцями імпортного брухту стали підприємства холдингу "Метінвест", зокрема Єнакіївський МК. Найбільшим же постачальником сировини України незмінно залишається Казахстан - 94% в структурі імпорту.

Проте в кінці 2013 р. уряд Казахстану прийняв постанову, яка передбачає тимчасову заборону на експорт брухту з цієї країни (з можливістю пролонгації).

Тому, на думку експерта, наступного року українські металурги зіткнуться з серйозною проблемою при пошуку альтернативних Казахстану постачальників металобрухту.

"За нашими очікуваннями в наступному році заготівля брухту збільшиться незначно і складе близько 5,9 млн т. При цьому дефіцитність ринку збільшиться до приблизно 0,4 млн т в зв'язку з швидким зростанням попиту", - прогнозує Добровольський.