ua en ru

Обсяг введення в експлуатацію житла в 2013 р. вийде на докризисні показники, - експерти

Обсяг введення в експлуатацію житла в 2013 р. вийде на докризисні показники. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив керівник департаменту стратегічного консалтингу UTG Віктор Оборський, передає кореспондент РБК-Україна.

Обсяг введення в експлуатацію житла в 2013 р. вийде на докризисні показники. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив керівник департаменту стратегічного консалтингу UTG Віктор Оборський, передає кореспондент РБК-Україна.

"За результатами цього року, враховуючи активність на будівельних майданчиках, ми напевне досягнемо показника введення в експлуатацію на рівні минулого року. Це показники, які відповідають докризнисним об'ємам введення в експлуатацію житла. 1,3 млн кв. м. ми осилимо в цьому році по Києву", - додав Оборський.
За його словами, падіння цін на ринку житлової нерухомості найближчим часом не очікується.

"Всі розуміють, що цінове дно ми вже пройшли, особливо що стосується первинки. До собівартості, яка має свою межу і тої маржі, на якій зараз заробляють девелопери, яка не є великою, бо зараз заробляють на об'ємах, а не на високій маржі. Тому в подальшому падіння цін не очікується, а якщо воно й буде, то буде ситуативним і не матиме тенденції. Щодо середніх цін, то це 1, 33 тис дол. за 1 кв. м. в економ-класі, 2,15 тис дол. за 1 кв. м. в бізнес-класі, 6,33 тис дол. за 1 кв. м. в еліт-класі", - розповів він, додавши, що в першому півріччі ціни на елітне житло впали на 15-18%.

Експерт також звернув увагу на тенденцію витіснення первинним ринком вторинного.

"Останніх декілька років ми спостерігаємо збільшення частки пропозиції на первинному ринку по відношенню до вторинного ринку. Це співвідношення складає 65% і 35% відповідно. Раніше було навпаки. Тобто первинка потрохи починає витісняти вторинку. Це пов'язано з більш раціональним підходом забудовників до планування житла, його площ... Зараз середні площі квартир починаються від 35 кв. м. і закінчуються на 45 кв. м. - це так званий економ-клас, на який в структурі продажів припадає 80%", - розповів Оборський. Він зазначив, що чимало покупців просто покращають свої житлові умови, продають власні квартири і доплачують певну суму для купівлі нового житла.