ua en ru

Обсяг строкових депозитів в ЄЦБ за тиждень збільшився на 5,4% - до 821 млрд євро

За даними на 5 березня 2012 р., загальний обсяг строкових депозитів "овернайт", розміщених фінансовими організаціями на рахунках Європейського центробанку (ЄЦБ), склав рекордні 820 млрд 819 млн євро. Про це повідомляє "Росія-24".

В кінці минулого тижня даний показник становив 776 млрд 941 млн євро. Таким чином, одноденні вкладення збільшилися приблизно на 44 млрд євро (5,4%).

Подібна динаміка наочно демонструє, куди потекла ліквідність, видана ЄЦБ у рамках другої програми розміщення трирічних пільгових кредитів під 1% (LTRO II), призначених для стимулювання активності на міжбанківському ринку і покупок держоблігацій проблемних країн.

Іншими словами, банки не стали ризикувати чужими грошима і просто поклали їх на зберігання. Небажання вкладати в розвиток пересилило навіть потенційні збитки - річна ставка по депозитах "овернайт" становить скромні 0,25%.

LTRO II проводився минулого тижня. У ньому взяли участь 800 європейських кредитних організацій, зайнявши 529,5 млрд євро в порівнянні з 498 млрд євро в рамках LTRO I. Всього доступ до програм ЄЦБ з надання ліквідності мають 2267 банків і фінансових компаній.

Оцінюючи перші результати другого раунду, у вищому керівництві ЄЦБ може лише зміцнитися думка про те, що головна мета LTRO так і не виконується. Це може означати, що другий раунд надання пільгових 3-літніх кредитів Європейського центробанку може виявитися останнім і більше не буде повторюватися.