ua en ru

Обсяг зібраних страховиками премій ОСАЦВ за I квартал 2012 р. виріс на 6,6% - до 580,2 млн грн

Обсяг зібраних страховиками премій обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності (ОСАЦВ) у січні-березні 2012 р. виріс на 6,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав 580,2 млн грн, повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБУ).

У перші два місяці 2012 р. темпи поліпшення ситуації на ринку "автоцивілки" були мінімальними -1,7%. Збільшення премій супроводжувалося падінням кількості продаваних полісів на 4% - до 1,937 млн шт., що пояснюється поступовою відмовою страхувальників від коротких полісів. Проте платити компаніям доводиться все більше: виплати в I кварталі зросли на 23,8% (до 251,5 млн грн), а кількість врегульованих справ - на 16% (до 27,96 тис.).

На думку учасників ринку, в II кварталі ситуація кардинальним чином не змінилася: "Ринок ОСАЦВ стагнує: за оперативними даними, в II кварталі показники нашої компанії майже не відрізнятимуться від показників II кварталу минулого року", - заявив голова правління СК "Українська страхова група" Павло Нельга.

Зазначимо, що однією з основних проблем для страховиків експерти вважають не стільки низький приріст платежів, скільки зростання виплат. За даними МТСБУ, за останній рік розмір середньої виплати збільшився з 8416 грн до 8995 грн. Збитковість по ОСАЦВ вже зараз впритул наблизилася до 50%.

Нагадаємо, що раніше генеральний директор МТСБУ Вадим Загребной заявляв, що в Україні в поточному році очікується зростання виплат страхових відшкодувань за полісами ОСАЦВ на 30% - до 1,3 млрд грн.