ua en ru

Обсяг регулятивного капіталу банків у червні збільшився на 2,4 млрд гривень

Обсяг регулятивного капіталу банків у червні збільшився на 2,4 млрд гривень Фото: регулятивний капітал українських банків зріс

Норматив достатності регулятивного капіталу збільшився на 0,49%

Національний банк України (НБУ) повідомляє про збільшення обсягу регулятивного капіталу банків на 2,4 млрд гривень у червні 2016 року - до 127,2 млрд гривень. Про це йдеться в повідомленні на сайті регулятора.

Як повідомляється, увеличениее обсягу регулятивного капіталу, призвело до поліпшення нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) з 12,54% на початку червня до 13,03% на 1 липня 2016 року.


Також у результаті збільшення регулятивного капіталу відбулося зменшення показника максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов'язаними з банком особами (норматив Н9). Станом на 1 липня поточного року цей показник склав 25,27%.

Збільшення нормативу максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7), як випливає з повідомлення регулятора, також пов'язане із збільшенням регулятивного капіталу, оскільки базою для розрахунку цього нормативу є регулятивний капітал, поділений на суму всіх вимог банку до контрагента або групи контрагентів і всіх фінансових зобов'язань, наданих банком контрагенту або групі контрагентів Таким чином, НБУ роз'яснює, в результаті збільшення регулятивного капіталу, відбулося збільшення нормативу Н7 з 21,50% на 1 червня до 21,56% на 1 липня 2016 року.

Крім того, відбулося збільшення нормативів миттєвої та поточної ліквідності на 0,56% і на 2,3% відповідно. Норматив короткострокової ліквідності навпаки скоротився з 89,67% в червні, до 88,69% - на початок липня.

Нагадаємо, обсяг регулятивного капіталу банків в травні зменшився на 5 млрд гривень.