ua en ru

Обсяг капвкладень ConocoPhillips в 2012 р. виросте на 15% - до 15,5 млрд євро

Обсяг капітальних вкладень американської нафтогазової компанії ConocoPhillips виросте в 2012 р. на 15% і складе 15,5 млрд євро в рамках фінансування високоприбуткових проектів. Крім того, компанія планує провести викуп своїх акцій на суму більше 10 млрд дол., говориться в поширеному повідомленні компанії.
Близько 90% капітальних вкладень планується спрямувати на проведення пошуково-розвідувальних робіт і видобутку, причому приблизно 60% від загального обсягу витрат припаде на проекти в Північній Америці. Зокрема, планується розвивати родовище нафтоносного сланцю Eagle Ford і нафтові басейни Permian, Bakken і Barnett в Техасі. Крім того, значна частина фінансів буде вкладена в розвиток проектів з розробки нафтоносних пісків у Канаді і виробництва скрапленого газу в Австралії.
Компанія також підтвердила прихильність програмі по зворотному викупу своїх акцій, розпочатої в 2010 р. За підсумками 2011 р. ConocoPhillips планує викупити приблизно 155 млн власних акцій на суму 11 млрд дол. Крім того, ConocoPhillips продовжує програму з реалізації своїх активів. Як було оголошено раніше, компанія планує продати активи на суму 15-50 млрд дол. за період з 2010 по 2012 рр. Станом на вересень 2011 р. дохід від даної програми склав 8 млрд дол. З урахуванням планів Conoco продати свої частки в двох американських компаніях трубопровідного транспорту та беручи до уваги дохід від закритих в IV кварталі угод ц.р., за підсумками 2011 р. дохід від реалізації активів складе не менше 10,5 млрд дол.
Американська ConocoPhillips є третьою за величиною нафтогазовою компанією в США (після ExxonMobil і Chevron Corp.). Чистий прибуток корпорації за підсумками 2010 р. виріс в 2,57 рази і досяг 11,36 млрд дол.
До недавнього часу ConocoPhillips була стратегічним партнером російської НК "Лукойл" (на початку 2010 р. американській компанії належало 20% акцій "Лукойлу"). У лютому 2011 р. корпорація повністю вийшла зі складу акціонерів "Лукойлу" в рамках масштабного розпродажу активів.