ua en ru

Обсяг IPO в світі у ІІ кварталі виріс в 2,4 рази - до 41,8 млрд дол., - E&Y

Обсяг IPO в світі у ІІ кварталі виріс в 2,4 рази - до 41,8 млрд дол. Про це говориться в огляді рівня активності в сфері IPO на світовому ринку Ernst & Young.

Згідно з повідомленням, ці показники перевищують показники минулого кварталу на 5% за кількістю укладених угод і на 141% за обсягом залученого капіталу (I квартал 2012 року: 17,4 млрд дол., 196 угод). При цьому результати II кварталу 2012 р. нижче показників за аналогічний період 2011 р. на 46% за кількістю укладених угод і на 36% за обсягом залученого капіталу (II квартал 2011 року: 65,6 млрд дол., 383 угод). Проте показники за II квартал 2011 р. стали найвищими за період, починаючи з II кварталу 2007 р..

"Результати другого кварталу вселяють обережний оптимізм щодо обсягу залученого капіталу. При цьому відсутність довіри інвесторів та економічна нестабільність далі перешкоджають розвитку ряду ринків і зростання рівня активності на деяких ринках капіталу. Збалансована кредитно-грошова політика в розвинених країнах є важливою умовою відновлення довіри інвесторів та емітентів", - зазначила керівник глобального підрозділу E&Y по наданню послуг на ринках стратегічного зростання Марія Пінеллі.
У II кварталі 2012 р. основна частка приросту обсягу залученого капіталу припала на IPO Facebook на 16 млрд дол. (38% від загального обсягу капіталу, залученого в II кварталі). Навіть без урахування вищезгаданої угоди, рівень активності на світовому ринку IPO у II кварталі 2012 р. (25,8 млрд дол.) збільшився на 49% за обсягом залученого капіталу в порівнянні з I кварталом 2012 р.

За обсягом залучених коштів перші місця серед бірж займають NASDAQ (42%) - 17,5 млрд дол., 12 угод; Нью-Йоркська фондова біржа (10,9%) - 4,6 млрд дол., 15 угод; Малайзійська фондова біржа (8%) - 3,4 млрд дол., 4 угоди.

При цьому для українських компаній публічні ринки капіталу залишаються закритими вже майже рік.

"Останнє вдале розміщення відбулося влітку минулого року. Однак в Україні існує велика кількість компаній, які демонструють відмінну позитивну динаміку і були б дуже сприятливо сприйняті інвесторами. Таким компаніям ми радимо не поспішаючи починати підготовку до IPO з прицілом на 2013 р. або (якщо капітал потрібен швидше) починати переговори з private equity, мезоннинными фондами, шукати партнерів серед стратегічних інвесторів. Всі ці групи інвесторів вельми активні і будуть готові до інвестиції", - підкреслив керівник відділу корпоративних фінансів та M&A компанії E&Y в Україні Владислав Остапенко.