ua en ru

Обама: Відставка Асада може бути реалізована за єменським сценарієм

Президент США Барак Обама бачить можливість вирішення кризової ситуації з Сирії тільки після відставки діючого Президента Башара Асада. На думку глави Білого дому, відставка сирійського лідера може бути реалізована за тією ж схемою, що мала місце у випадку з єменським Президентом Алі Абдулою Салехом, передає Reuters.

Як вважає американська адміністрація, припинення вогню в арабській республіці не буде вирішенням проблеми, так як з діючим режимом пов'язані фундаментальні протиріччя сирійського суспільства. "Згідно з нашою оцінкою, одними спостерігачами та зобов'язаннями щодо припинення вогню ми не вирішимо сирійську проблему. В цьому випадку необхідно чинити політичний тиск, який допоможе сирійському народові знайти мир, іншого способу розв'язання це завдання не має", - зазначив, заступник радника Президента з національної безпеки Бен Родес.

Він зазначив, що лідери країн "великої вісімки" (G8) обговорювали це питання в ході зустрічі за закритими дверима. В ході цієї розмови Барак Обама підкреслив, що Йемен може бути прикладом для розв'язання конфліктів такого роду. "Наша точка зору зводиться до того, що необхідно запустити процес політичної трансформації, тільки це дозволить Сирії відчути зміни", - додав Родес, коментуючи ситуацію з тривалим вже більш ніж на 14 місяців, протистоянням в Сирії.

Нагадаємо, у Сирії триває протистояння влади і опозиції, яке загрожує перерости в повномасштабну громадянську війну. Сирійська опозиція вимагає відставки Президента країни Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірства по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів". За останніми оцінками ООН, за час конфлікту в Сирії загинули вже більше 9 тис. цивільних осіб.