ua en ru

Обама проведе зустріч з прем'єр-міністром Ізраїлю Нетаньяху

Президент США Барак Обама проведе зустріч з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху 5 березня 2012 р. Про це повідомляє прес-служба Білого дому.

Очікується, що основною темою зустрічі стане ядерна програма Ірану та її вплив на безпеку близькосхідного регіону.

Зустріч відбудеться в рамках поїздки ізраїльського прем'єр-міністра в США, яка запланована на 4-6 березня ц.р. Головною метою поїздки стане виступ Нетаньяху на щорічній зустрічі Американо-ізраїльського комітету з громадських зв'язків.

Нагадаємо, Ізраїль, США і низка країн Заходу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить мирний характер.

Раніше, 3 лютого ц.р. міністр оборони США Леон Панетта заявив, що напад Ізраїлю на Іран, ймовірно, відбудеться вже в квітні 2012 р. За його словами, існує серйозна вірогідність, що Ізраїль завдасть удару по ядерних об'єктах Ірану. У Міноборони Ізраїлю вже заявляли, що, якщо економічні санкції Заходу проти Ірану не зупинять розробку його ядерної програми, можливий варіант військового втручання.

Переговори між Іраном і США, Великобританією, Францією, Німеччиною, Росією і Китаєм з приводу іранської ядерної програми зайшли в безвихідь рік тому. Їх відновлення поки не передбачається, незважаючи на недавні спроби Туреччини. Іран відмовляється обговорювати свою програму збагачення урану, а західні країни вважають, що без цього сенсу в переговорах немає.

У листопаді минулого року МАГАТЕ оприлюднив доповідь, де говорилося, що Іран "проводив випробування, які могли мати відношення до розробки ядерного вибухового пристрою". Після цього країни-члени ЄС посилили економічний тиск на Тегеран, санкціонували заборону на закупівлю іранської нафти. У свою чергу, Сполучені Штати і Євросоюз також ініціювали санкції проти іранських банків.