ua en ru

Обама: Конгрес не зможе зірвати реалізацію реформи доступної охорони здоров'я

Реалізація програми доступної охорони здоров'я відбудеться незалежно від дій Конгресу США, наголосив Президент Барак Обама, виступаючи зі спеціальною заявою. "Ризикувати досягненнями, які так важко дісталися американському народу, - це верх безвідповідальності. Цього не станеться. Я повторюю: цього не трапиться", - сказав він.

Реалізація програми доступної охорони здоров'я відбудеться незалежно від дій Конгресу США, наголосив Президент Барак Обама (на фото), виступаючи зі спеціальною заявою. "Ризикувати досягненнями, які так важко дісталися американському народу, - це верх безвідповідальності. Цього не станеться. Я повторюю: цього не трапиться", - сказав він.

"Усьому цьому можна запобігти, якщо Палата представників зробить свій вибір на користь того, що Сенат уже обрав, це всього лише надання фінансування нашому уряду без пред'явлення непотрібних і суперечливих вимог у процесі. Це має відбутися так, як Конгрес робив протягом понад 200 років", - зауважив Обама.

"Республіканці кажуть, якщо ми відмовимо цим американцям в доступній охороні здоров'я на термін у ще один рік, якщо ми пожертвуємо здоров'ям мільйонів американців, тоді можна надати фінансування нашому уряду ще на пару місяців. Хто-небудь дійсно вірить у те, що в нас не станеться подібної до нинішньої боротьби через пару місяців? Наприклад, на Різдво?" - поцікавився Президент.

"Ось що важливо. Я завжди готовий працювати з будь-яким представником будь-якої із двох партій, щоб забезпечити краще функціонування закону про доступну охорону здоров'я, щоб забезпечити кращу роботу уряду. Я завжди готовий працювати з ким завгодно, щоб наша економіка зростала швидше, аби швидше створити більше робочих місць, щоб привести до ладу наші фінанси надовго. Я демонструю це знову і знову, часто наперекір своїй партії", - поскаржився Обама.

"Проте одній фракції однієї партії в одній палаті Конгресу в одній гілці влади не може бути дозволено припинити роботу всього апарату уряду тільки заради того, щоб переграти результати виборів", - наголосив американський лідер.

"Незалежно від сьогоднішніх дій Конгресу, реформа буде реалізована. Її не можна скасувати, вона набула чинності. Я підписав закон, Верховний суд визнав його конституційним. Відзавтра американці зможуть отримувати доступ до програм медичного страхування", - резюмував Обама, виступаючи зі спецзаявою.

Нагадаємо, відповідно до закону про доступну охорону здоров'я, що розглядається як головний внутрішньополітичний проект президентства Обами, кожен громадянин Сполучених Штатів зобов'язаний придбати за свій рахунок медичну страховку, яка буде надаватися, однак, за нижчою ціною, ніж до прийняття закону у 2010 р. Громадяни США, які не придбали медичної страховки, відповідно до даного закону, будуть змушені платити штраф.

Напередодні Сенат США проголосував проти проекту бюджету, запропонованого Палатою представників. За документ, у якому було запропоновано відкласти реалізацію реформи охорони здоров'я, проголосувало лише 46 сенаторів при 54 законодавцях, які проголосували проти. Це означає, що демократам, які становлять більшість у Сенаті, і республіканській більшості Палати представників не вдалося домовитися про бюджет країни до початку фінансового року 1 жовтня.